03.05.2016

kretsos 11«Από το 1993, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται στην ατζέντα του ΟΗΕ και της Ουνέσκο. Και όχι τυχαία, μια που υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα», τονίζει ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει πως «οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, βασανίζονται, κάποιες φορές αφήνουν και την τελευταία τους πνοή, μόνο και μόνο γιατί κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις ή γιατί αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. Μάλιστα ο τίτλος της φετινής έκθεσης για την παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα τιτλοφορείται: ''μια υποβάθμιση βαθιά και ανησυχητική''».

Ωστόσο, συμπληρώνει ο κ. Κρέτσος, «η πορεία της ελευθερίας του Τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από το 2010 και ως αποτέλεσμα της ευρύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας που παρατηρείται εντός και εκτός της Ευρώπης. Ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα. Από την άλλη, η συρρίκνωση των εσόδων τους λόγω της μείωσης της διαφήμισης, αλλά και του ανταγωνισμού από το Διαδίκτυο, έχει οδηγήσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης σε δραστικές και όχι πάντοτε θετικές αλλαγές: ελαχιστοποίηση του προσωπικού, λίγες πρωτογενείς πηγές, κατάργηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας» και επισημαίνει ότι «Σε βάθος χρόνου το οικονομικό χτύπημα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την ελευθερία του Τύπου».

Σχετικά, σημειώνει ότι «η πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση συχνά μεταβάλλεται από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Η ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων όλων των δημοσιογράφων και σε όλα τα μέσα και η ενίσχυση της κριτικής σκέψης των πολιτών είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει το αγαθό της έγκυρης και πολυφωνικής ενημέρωσης στους πολίτες».

Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι «στο δύσκολο αυτό τοπίο, η χώρα μας, φέτος, μπορεί να πάρει μια μεγαλύτερη ανάσα Ελευθερίας του Τύπου, γιορτάζοντας το βραβείο Πούλιτζερ στον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη και την ομάδα του που περιλαμβάνει τον Άλκη Κωνσταντινίδη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη για την εξαίρετη αποτύπωση του προσφυγικού δράματος».

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα