Αθήνα 23/1/2016

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΚΗ

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία υπουργέ, χθες δώσατε μια συνέντευξη. Ποιος ο λόγος αυτής της συνέντευξης με τους τρεις υπουργούς;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο του να διευκρινιστούν κάποια πράγματα. Οι δημοσιογράφοι να κάνουν ερωτήσεις και να διευκρινιστούν πράγματα επί του σχεδίου, στο πλαίσιο διαλόγου, δεν είχε κάτι άλλο.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία υπουργέ, λένε ότι η κυβέρνηση έχει τρομάξει από αυτές τις κινητοποιήσεις.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εάν τρομάζαμε, δεν θα δίναμε συνέντευξη, θα κρυβόμαστε στο σπίτι. Το αντίθετο. Πιστεύουμε ότι πολλά έχουν παρερμηνευτεί και πρέπει να εξηγήσουμε. Υπάρχουν σημεία, βεβαίως, που θέλουν βελτιώσεις και κάποιες θα γίνουν, έχουν εξαγγελθεί. Αλλά, σαφώς, κάποια πράγματα χρειάζονται ερμηνείες και επαναλήψεις.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα το πρωί, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τι λέει στους αγρότες που μας ακούν;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον λόγο για τον οποίο οι αγρότες είναι στον δρόμο. Υπάρχει συσσωρευμένη κούραση, δεν εννοώ σωματική, αυτή έτσι κι αλλιώς υπάρχει στους αγρότες τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές που έπληξαν τον αγροτικό κόσμο. Και ξέρετε, κάνοντας και μια μεγαλύτερη συζήτηση να δούμε το πώς έφτασε εκεί η αγροτική μας οικονομία, σε σχέση με το τι συμφωνούσαμε και με τους Ευρωπαίους τα προηγούμενα χρόνια.


ΤΑΚΗΣ: Και εκτός από την κούραση, ακούμε τους αγρότες στις συνδέσεις που βγάζουμε, να λένε ότι ο κ. Τσίπρας μας τα υποσχέθηκε σχεδόν όλα και τώρα δεν μας δίνει τίποτα από αυτά και γι αυτό βγαίνουμε στους δρόμους και υπήρξαν όλα αυτά που υπήρξαν στις Σέρρες και σε άλλες περιοχές.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ξέρετε ότι στις τελευταίες εκλογές, με τη συμφωνία που ψηφίστηκε, η οποία περιέχει μερικές δεσμεύσεις που δεν είναι ευχάριστες, - είναι γνωστή η συμφωνία στον ελληνικό λαό - ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ να διαχειριστούν αυτή την πολύ δύσκολη καμπή για αυτόν και τη χώρα μας. Γιατί; Διότι ο ένας δρόμος ήταν αυτός του Grexit και ό άλλος η υπογραφή της συμφωνίας. Εμπιστεύτηκε, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί αυτή τη συμφωνία για να μπορέσει να βάλει – διότι αποδεδειγμένα η Αριστερά παλεύει σε αυτή την κατεύθυνση- μπροστά το κοινωνικό πρόσημο. Το Ασφαλιστικό τι έρχεται να κάνει; Ξεκινάμε από το εξής: Στη συμφωνία έχει ψηφιστεί ότι 1,8 δισ. – για να πούμε την αλήθεια - και το οποίο έχει ψηφιστεί με αποδοχή, όχι γιατί είναι ευχάριστο αλλά εξ ανάγκης και από εμάς και από τον ελληνικό λαό, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σήμερα το ξεχνάνε. Ξεχνάνε τι έχουν ψηφίσει.


ΤΑΚΗΣ: Σας λένε ότι ψήφισαν το πλαίσιο και όχι τον νόμο, τον νόμο τον φέρνετε εσείς τώρα.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ψήφισαν το 1,8...


ΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά πως θα εξοικονομηθεί το 1,8...


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όμως, το 1,8 έχει ψηφιστεί, μαζί με μερικές άλλες δεσμεύσεις, όπως η ενοποίηση των Ταμείων – και αυτό το ψήφισαν.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τώρα στην Άρτα έχετε ψηφοφόρους που είναι αγρότες. Η Άρτα είναι αγροτική περιοχή...


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατά κύριο λόγο.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρετε κιόλας...


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αρκετά, το έχω ζήσει, ξέρω, μαζί τους μιλάω συνεχώς.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας λένε « Όλγα , βλέπεις ότι εδώ πληρώνουμε 1000 ευρώ και βγάζουμε 2000».


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καταρχάς δεν είναι έτσι τα νούμερα, είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα, αλλά σαφώς είναι μια επιβάρυνση. Η οποιαδήποτε επιβάρυνση έρχεται σήμερα να προστεθεί - και των 20 ευρώ και των 30 ευρώ- είναι μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες.


ΤΑΚΗΣ: Όλους αυτούς όμως πως θα τους πείσετε, όταν υπάρχουν αγρότες που βρίσκουν βουλευτές σας στα αεροδρόμια και τους λένε ότι «δεν θα σας αφήσουμε να φύγετε αν δεν δεσμευτείτε ότι δεν θα ψηφίσετε»;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καταρχάς δεν υπάρχει νομοσχέδιο για να ψηφίσουμε.


ΤΑΚΗΣ: (δεν ακούγεται) η αξιολόγηση.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Χθες στη συνέντευξη αλλά και στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται, αναλύονται νούμερα και πάρα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Η μεγάλη εικόνα ποια είναι; Ότι ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί; Υπήρχε λόγος; Ξέρετε, το προφανές, θα μπορούσε να μην υπάρχει λόγος, να πήγαιναν όλα καλά, να μην χρειαστούν ασφαλιστικές εισφορές. Είχαμε να διαχειριστούμε ρημαγμένα Ταμεία, μηδέν αποθεματικά, κενό το Ταμείο. Άνθρωποι με εξαντλημένη την ασφαλιστική εισφοροδοτική ικανότητα και ταυτοχρόνως μια μνημονιακή δέσμευση. Αυτό, λοιπόν, αν το αφήναμε να εξελιχθεί μόνο του, σήμαινε ότι 1,8 έπρεπε να φύγει από τις συντάξεις σήμερα. Όχι από τα Ταμεία, γιατί τα Ταμεία δεν έχουν, αλλά από τις τσέπες του καθενός. Η προσπάθεια είναι αυτό το 1,8 να μπει με άλλους τρόπους στο ασφαλιστικό σύστημα και όχι με το κόψιμο. Αυτή είναι η αλήθεια.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τόμσεν βάζει -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΓΟΡΑ- μαχαίρι 15% στις κύριες συντάξεις. Ρομπόλης: ψαλίδι έως....


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα έχω δει. Τα γνωρίζω. Εκεί θέλω να καταλήξω: Αυτό έχουμε να κάνουμε. Πάμε και φτιάχνουμε ένα σχέδιο. Αυτό το σχέδιο, όπως αντιλαμβάνεστε....


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πιέσεις υπάρχουν;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν κάποιες, δεν άρχισαν ακόμη να σας πω την αλήθεια. Έχει αρχίσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, σε επίπεδο πολιτικής διαβούλευσης δεν έχει μπει ακόμη η συζήτηση. Τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν καν την αρμοδιότητα να πουν αυτό. Τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν νούμερα, με βάση ένα σχέδιο και βλέπουν αν τα νούμερα ταιριάζουν με το σχέδιο ή όχι. Και μέχρι στιγμής είπαν ότι θα πρέπει να δούμε τα ποσοστά αναπλήρωσης. Εκεί είναι η συζήτηση.


ΤΑΚΗΣ: Ναι αλλά ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχει θέμα κενού. Ενώ είπε ότι είναι σωστές οι αρχές της πρότασης Κατρούγκαλου, υπάρχει ένα θέμα κενού.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι σε επεξεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια και συνεχώς ζητούνται και δίνονται καινούργια στοιχεία, είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη.


ΤΑΚΗΣ: Αυτό το θέμα κενού μπορεί να συνεπάγεται με αυτό που γράφουν οι εφημερίδες, δηλαδή να σας ζητήσουν μείωση και στις κύριες συντάξεις;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας απαντήσω, αλλά θα με αφήσετε να το κάνω με το σκεπτικό που έχω και θα φτάσω πολύ γρήγορα εκεί...


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν το τεχνικό κλιμάκιο σας είπε για ποσοστά αναπλήρωσης.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είπε ότι στα ποσοστά χρειαζόταν στοιχεία και φαινόταν ότι δεν βγαίνουν εκεί. Μέχρι εκεί είμαστε σήμερα στη συζήτηση και όχι στη μείωση συντάξεων κλπ, κλπ. Φτάνουμε, λοιπόν, να κάνουμε ένα σχέδιο, μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε μια προσπάθεια αυτό το 1,8 που λέγαμε πριν να μην φύγει από τις τσέπες των ανθρώπων με οριζόντιο τρόπο, αλλά να μπει στο σύστημα αλλιώς. Ένας τρόπος, λοιπόν, ο οποίος κάλυψε το κομμάτι των κυρίων συντάξεων, ήταν η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων που συνεισέφερε ένα μεγάλο ποσό από το 1,8, για τις κύριες συντάξεις. Στη συνέχεια για να μην υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων ήρθε η πρόταση της μικρής αυτής αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, η οποία έγινε και αποδεκτή, μέσα σε λογικά πλαίσια, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι θα επιβαρυνθούμε με έναν τρόπο προκειμένου να εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα του συστήματος. Και γίνεται ένα σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, το οποίο κατατίθεται σε δημόσιο διάλογο αλλά και στους θεσμούς. Και έχουμε δυο πράγματα να κάνουμε: Το ένα είναι να συζητήσουμε εντός της χώρας μας και να βρούμε λύσεις, που να βελτιώνουν αυτή την πρόταση, η οποία αναγνωρίστηκε από τον υπουργό ότι είχε ζητήματα και τώρα ξεκινά και η διαπραγμάτευση. Αν δεν παλέψουμε σκληρά και μας έρθει ένα τέτοιο σαν αυτό που περιγράφετε. Αυτή είναι η άποψη του ΔΝΤ, είναι σκληρότερη και ακραία νεοφιλελεύθερη.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέγατε ότι «εμείς μείωση κύριων συντάξεων δεν δεχόμαστε»...


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και τώρα εκεί είμαστε, δεν αλλάξαμε κάτι.


ΤΑΚΗΣ: Δηλαδή λέτε ‘ότι όλες αυτές (δεν ακούγεται) με τις εισφορές κλπ υπάρχουν στο τραπέζι για να μην έρθει το αίτημα για μείωση κύριων συντάξεων.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για να μπορέσουμε το 1,8 να το καλύψουμε με άλλον τρόπο.


ΤΑΚΗΣ: Το φοβάστε ότι μπορεί να έρθει αυτό το αίτημα κάποια στιγμή;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, όταν γίνεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς – αναδείχτηκε και στο Νταβός αυτό – υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά των Ευρωπαίων απέναντι στο κοινωνικό κράτος και στις παροχές του και διαφορετική άποψη στο ΔΝΤ, το οποίο – όπως γνωρίζετε όλοι- δεν αντιλαμβάνεται την κοινωνία, αντιλαμβάνεται νούμερα με έναν άλλο δικό του τρόπο.
Δεν ξέρω τι μπορεί να έρθει ως αίτημα, ξέρω ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν ποτέ εύκολες και ελπίζω τώρα να είναι, αλλά δεν ξεκινάω με αυτό το δεδομένο.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να το πάμε και διαφορετικά. Λέτε στην ελληνική κοινωνία σήμερα, αλλά και στους αγρότες, ότι εάν δεν δεχτείτε αυτό το Ασφαλιστικό, έρχεται μείωση στις κύριες συντάξεις. Αυτό είναι ουσιαστικά.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι το ένα. Πάμε στο άλλο: Εάν δεν κάνουμε αυτό, θα έχουμε ασφαλιστικό σύστημα ή το 2018, όπως λένε όλοι σήμερα, δεν θα υπάρχει τίποτε. Αυτά είναι δυο σκληρά διλήμματα και όχι ευχάριστα και όχι με εύκολες απαντήσεις ούτε από την πλευρά μας.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, και οι αγρότες έχουν κι ένα δίκιο, έτσι;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς. Ξέρετε, τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, του πρωτογενούς τομέα, είναι πάρα πολλά και δύσκολα. Και υπάρχει κι ένα παρελθόν που τα έχει επιβαρύνει πάρα πολύ, αλλά και σήμερα ο δρόμος δεν ανοίγει με μαγικό κουμπί. Αυτό για το οποίο μιλάμε και είναι στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, είναι το κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης, διάφορα μέτρα -εάν θέλετε κάποια στιγμή τα συζητάμε- τα οποία, πραγματικά, χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση δεν θα μπορέσει η χώρα να στηθεί στα πόδια της. Είναι άλλο πράγμα το που βρισκόμαστε σήμερα ακριβώς. Είναι μια εικόνα στιγμιαία, με προβλήματα, πολλά εξ αυτών τα οποία περιγράφουν οι αγρότες μας, πραγματικά και αληθινά, όχι τόσο τραγικά στο κομμάτι του Ασφαλιστικού και βεβαίως χωρίς φορολογικό νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή στη συζήτηση και αυτό πρέπει να το κάνουμε καθαρό.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν κλείσουν τους δρόμους, τι θα κάνετε εσείς; Γιατί είναι πολύ αγριεμένοι. Εάν κλείσουν τους δρόμους τους, τι θα κάνετε;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να κινητοποιούνται. Θα το αντιμετωπίσουμε με τον πιο φυσιολογικό τρόπο, δηλαδή προσπαθώντας με διάλογο, προσπαθώντας με βελτιώσεις, κατά το δυνατόν, να αμβλύνουμε τη διάσταση μεταξύ της άποψης της μίας και της άλλης πλευρά. Αυτός είναι ο στόχος. Και ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε όρθιο αυτόν τον κόσμο. Θέλουμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία, βεβαίως πρέπει κι εμείς...


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κατεβάσετε τα ΜΑΤ;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα τι λέτε τώρα.


ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το λέω γιατί υπάρχουν βουλευτές που λένε «εμείς ψηφίσαμε για το θέμα των κινητοποιήσεων και για την παρακώλυση συγκοινωνιών και δεν θέλουμε να κάνουμε αυτή την επιλογή». Εάν κλείσει η εθνική οδός...


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα κλείσει η εθνική οδός, εάν κλείσει η εθνική οδός.


ΤΑΚΗΣ: Για πόσο καιρό;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, σ’ αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω. Εκτιμώ ότι και οι ίδιοι οι αγρότες, αυτοί που κινητοποιούνται, κάνουν συμβολικό κλείσιμο κάποιες ώρες. Εάν κλείσουν οριστικά, θα ξανασυζητήσουμε μαζί τους. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή κάτι άλλο, διότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστείλει καμιά κινητοποίηση.


ΤΑΚΗΣ: Πάντως και η απάντηση «εάν κλείσει η οδός, θα κλείσει η εθνική οδός» δεν είναι απάντηση.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τρόπος η καταστολή. Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα πλαίσια ενός διαλόγου. Και για να επανέλθω και να ολοκληρώσουμε λίγο το προηγούμενο που λέγαμε...


ΤΑΚΗΣ: Σ’ αυτό που λέγαμε υπάρχουν δύο θέματα. Ο Πρωθυπουργός αγωνιά να κλείσει η αξιολόγηση...


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι μόνον ο Πρωθυπουργός.


ΤΑΚΗΣ: Προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση είναι το Ασφαλιστικό. Και λένε πολλοί ότι εάν αργήσει πολύ η αξιολόγηση, θα φτάσουμε στον περασμένο Ιούνιο και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε δόσεις. Και θα είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και θα ξανακούσουμε το Grexit.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, και από εμάς και από την αντιπολίτευση, επαναλαμβάνω, έχει μερικά σκαλοπάτια και είναι μέχρι την πρώτη αξιολόγηση και είναι και εμπροσθοβαρές. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολες μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα λαμβάνονται στο πρώτο αυτό διάστημα. Η πρώτη αξιολόγηση και με εμπροσθοβαρή τρόπο ήταν και δική μας επιλογή και ο λόγος ποιος είναι; Στην μεγαλύτερη εικόνα, που αφορά την ουσία της πραγματικότητας που διαμορφώνεται για τη χώρα τα επόμενα χρόνια, είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το ελληνικό χρέος είναι τεράστιο και μη βιώσιμο. Αυτό σημαίνει, εάν υποθέσουμε πως δεν αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, ό,τι και να σχεδιάσουμε σήμερα δεν θα μας δεν θα μας βγει εύκολα.


ΤΑΚΗΣ: Φοβάστε ότι θα φτάσουμε στον περασμένο Ιούνιο, να μην έχουμε να πληρώσουμε δόσεις και να ξεκινήσει πάλι η συζήτηση του Grexit;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω να φοβάμαι τίποτε, έχω μόνο να παλεύω. Και έχω μόνο να παλεύω με αυτούς τους στόχους. Ξέροντας και τις δυσκολίες και ξέροντας ότι όχι μόνο οι αγρότες, αλλά όλοι οι έλληνες πολίτες και όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι και οι χαμηλοί και οι μεσαίοι και οι ανώτεροι, δεν έχει μείνει κανένας που να μην έχει πληγεί από τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης. Ουδείς. Το θέμα είναι ότι για να βγούμε δεν υπάρχει μαγικό κουμπί, υπάρχουν στάδια και βήματα. Ο σχεδιασμός αυτός της κυβέρνησης, ο οποίος βρήκε και ανοιχτά αυτιά και στο Νταβός πρόσφατα και έχουμε τις δηλώσεις των αξιωματούχων, λέει γρήγορη αξιολόγηση, ξεκινάμε τη συζήτηση για το χρέος, σταθεροποιείται η οικονομία...


ΤΑΚΗΣ: Από εσάς εξαρτάται η γρήγορη αξιολόγηση.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι μόνον.


ΤΑΚΗΣ: Θα πρέπει να ψηφίσετε για να ξεκινήσει.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως και θα ψηφίσουμε, αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, που περίπου 15 Φεβρουαρίου είχε οριστεί να ξεκινήσει, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τη συζήτηση που κάνουμε για το Ασφαλιστικό. Είναι μια πυκνή περίοδος που θα πρέπει να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Μέσα α’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να τα δούμε όλα αυτά. Και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με έναν τρόπο, πιστεύω ότι βοηθούν, πιέζεται και η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος των κινητοποιήσεων και γι’ αυτό πιστεύω πως δεν χρειάζεται και καταστολή.


ΤΑΚΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη ένα τελευταίο ερώτημα, επειδή υπάρχει ως θέμα σε δύο πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Υπάρχει θέμα, από τις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές στην περιφέρεια να μην ψηφίσουν το Ασφαλιστικό, υπάρχει θέμα εκλογών; Δηλαδή, εάν ο κύριος Τσίπρας, όπως λένε οι δύο εφημερίδες, σκέφτεται να προχωρήσει σε εκλογές;


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχθηκαν για να μην πιέζονται από τις λαϊκές απαιτήσεις και διεκδικήσεις. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχοι. Πιεζόμαστε όλοι, πιεζόμαστε από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας και τη δύσκολη συγκυρία. Και είμαστε εδώ όλοι, όσο σκληρό κι αν είναι, για να παλέψουμε, κατά το δυνατόν, ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Δεν τίθεται θέμα εκλογών. Αυτός είναι ο σχεδιασμός κάποιων που ονειρεύονται. Δεν υπάρχει αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και μάχεται ακριβώς με τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στους έλληνες πολίτες το καλοκαίρι και δόθηκε η εμπιστοσύνη να διαχειριστεί την κατάσταση.


ΤΑΚΗΣ: Άρα, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει και θέμα να μην ψηφιστεί από τους βουλευτές το Ασφαλιστικό.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα.

 

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα