22.2.2016

gerovasili 5

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ & ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟ Ρ/Φ ''ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104.9'' ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Ν. ΡΟΥΜΠΟ, ΑΛ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 

«Ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει ο ίδιος να δώσει καθαρές εξηγήσεις»

 

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Καλημέρα κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Σε λίγη ώρα είναι η συνάντηση του κυρίου Τσίπρα με τους αγρότες. Με ποια διάθεση προσέρχεται ο Πρωθυπουργός σε αυτή τη συνάντηση; Τι έχει να δώσει; Τι περιθώρια υπάρχουν από τη συμφωνία με τους δανειστές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως ξέρετε η πρόθεση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους αγρότες υπάρχει περίπου εδώ και έναν μήνα. Για διάφορους λόγους, που έχουν γίνει αντιληπτοί, φθάνει αυτό το ραντεβού να γίνει σήμερα. Υπάρχει μια σειρά προτάσεων που αφορούν συνολικά την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, δηλαδή μέτρα που αφορούν και το ασφαλιστικό σύστημα και το φορολογικό. Αλλά και σχέδιο, το οποίο μένει να συζητηθεί ευρέως και με τους αγρότες, και σε αυτή τη συνάντηση που αφορά το επάγγελμα και την ενίσχυση του χώρου. Δηλαδή, εργαλεία για την ενίσχυση του αγροτικού χώρου και του αγροτικού εισοδήματος. Περιμένουμε λοιπόν αυτή τη συνάντηση, που προσέρχονται εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος και εκπρόσωποι των μπλόκων, εκπροσωπώντας μια πλειοψηφία των μπλόκων σε αυτό τον διάλογο.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Εσείς είστε αισιόδοξη. Θεωρείτε ότι μπορεί να κλείσει σήμερα το θέμα, με αυτή τη συνάντηση ή θα έχουμε και νέες διαβουλεύσεις αφού ακούσουν τον Πρωθυπουργό οι αγρότες;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξέρω τη στάση των αγροτών, δεν μπορώ να την προβλέψω...

ΡΟΥΜΠΟΣ: Από αυτά που έχει να δώσει η κυβέρνηση...

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι θα γίνει ένας γόνιμος διάλογος. Ενδεχομένως να χρειαστεί οι αγρότες να μιλήσουν και μεταξύ τους, προκειμένου να δώσουν μια απάντηση σε αυτό. Και αυτό λογικό ακούγεται. Όμως, είμαι βέβαιη ότι ο διάλογος, από τη στιγμή που θα είναι ειλικρινής και θα παίρνει υπόψη του τα πλαίσια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ούτως ώστε να είναι και εφικτά, νομίζω ότι με έναν ευρύ και ειλικρινή διάλογο πάνω σε αυτό μπορούμε να αποτυπώσουμε μέτρα που στ’ αλήθεια θα ενισχύουν και το αγροτικό εισόδημα. Όπως καταλαβαίνετε στην καρδιά της πολιτικής μας, στην καρδιά της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Είμαστε, λοιπόν, εδώ και ως κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός σε συζήτηση με τους αγρότες για να προχωρήσουμε και παρακάτω. Πέραν δηλαδή και της σημερινής συζήτησης.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Οι εκπρόσωποι άλλων μπλόκων είχαν ζητήσει μια συνάντηση για αύριο. Από τη Νίκαια. Υπάρχει αυτό, είναι επίσημο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχει φθάσει τέτοιο αίτημα.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Το έχουν πει στις τηλεοράσεις, δεν το έχουν πει σε σας από ό,τι καταλαβαίνω, έτσι είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, είχαμε πει και από χθες ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εκπροσωπήσει κάποιο μπλόκο ή κάποια συλλογικότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή σήμερα σε αυτό το ραντεβού. Είναι ευπρόσδεκτος να είναι εδώ σήμερα.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Να πάμε σε ένα άλλο θέμα. Υπήρξαν κάποιες αποκαλύψεις σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς. Υπήρξε και στη Βουλή μεγάλη αναταραχή. Μετά από όλο αυτό, θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους; Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες; Ποιοι οφείλουν να τοποθετηθούν για αυτό το θέμα; Και πως σχολιάζετε και τη στάση του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κυρίου Μητσοτάκη, στο θέμα αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, όπως έχει πει και ο κύριος Μητσοτάκης, η διαφάνεια θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής ζωής. Ένας λόγος παραπάνω σήμερα που ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες πλήττονται από σκληρά μέτρα, έχουν φθάσει στα όρια των αντοχών τους από μέτρα των μνημονίων των τελευταίων περίπου έξι ετών. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθανθεί δικαιωμένος και εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, χωρίς να θέλω να προδικάσω κάτι, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και από την πλευρά του κυρίου Μητσοτάκη, που σήμερα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, όσον αφορά αυτά τα οποία καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται μέσα και από την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί, δηλαδή, να υπάρχει πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί cd με στοιχεία καταθετών-φοροφυγάδων από τη Ρηνανία-Βεστφαλία. Όπως φαίνεται, σε επιστολές που έχουμε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κάλεσε τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ να συναντηθούν και να συζητήσουν και για την οικονομική κρίση, αλλά και να δώσει cd με στοιχεία καταθετών. Αναφέρεται τηλεφωνική απάντηση από τον διευθυντή του γραφείου του κυρίου Σαμαρά, η οποία απορρίπτει αυτήν την πρόταση. Επ' αυτού νομίζω ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις προς τον ελληνικό λαό. Δηλαδή, πώς είναι δυνατόν να έχεις ή να μπορείς να έχεις στο χέρι σου εργαλεία που να είναι προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής και να μην τα χρησιμοποιείς. Η δική μας κυβέρνηση, ξέρετε, ότι μόλις εμφανίστηκαν αυτά και τις λίστες πήραμε και στη Δικαιοσύνη τις πήγαμε αμέσως. Δεν κρατάμε λίστες στα συρτάρια, ούτε προσπαθούμε να αποφύγουμε να πάρουμε λίστες.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Μάλιστα. Επειδή μιλήσαμε για τον κύριο Μητσοτάκη, υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον κύριο Παπασταύρου με τη σύζυγο του κυρίου Μητσοτάκη και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγείρει ερωτήματα, εάν η εταιρεία στην οποία συμμετέχει η σύζυγός του περιλαμβάνονταν στο πόθεν έσχες του κυρίου Μητσοτάκη. Απ' ό,τι μαθαίνω, ο κύριος Μητσοτάκης κινείται δικαστικά εναντίον όσων δημοσίευσαν αυτές τις πληροφορίες. Εσάς σας καλύπτει αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς περιμένουμε από τον αρχηγό, τον πρόεδρο της ΝΔ - χωρίς να προκαταλαμβάνουμε, χωρίς να προκρίνουμε για κανέναν - δεν είμαστε απ' αυτούς, δεν δρούμε με αυτόν τον τρόπο ρίχνοντας «λάσπη στον ανεμιστήρα», μια υπεύθυνη στάση, με βάση τις αρχές της διαφάνειας στην πολιτική ζωή. Ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει ο ίδιος να δώσει καθαρές εξηγήσεις, απέναντι σε αυτό το δημοσίευμα. Γιατί, πραγματικά, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σκιές πάνω από τα πόθεν έσχες ανθρώπων που σήμερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Με αυτή την έννοια, περιμένουμε απαντήσεις από τον κύριο Μητσοτάκη, για όλα όσα με ρωτήσατε. Δηλαδή και για τη λίστα Μπόργιανς, αλλά και για το πόθεν έσχες το δικό του (Μητσοτάκη), που φέρεται να μην έχει δηλώσει τις εταιρείες της συζύγου του.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό το Σάββατο στη Βουλή να λέει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια. Από την Κυριακή, όμως, άρχισαν πάλι τα σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων, κυβερνήσεων συνεργασίας ή πρόωρων εκλογών. Θεωρείτε ότι η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, δεν έχει κίνδυνο να κλονιστεί, ψηφίζοντας το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αυτή τη στιγμή είναι ισχυρή και έχει πλήρη γνώση της πολιτικής που πρέπει να ακολουθεί, τι είναι υποχρεωμένη δηλαδή να κάνει και τι μπορεί να κάνει. Όλα γίνονται μέσα από έναν ευρύ διάλογο και βεβαίως δεν υπάρχει θέμα μη σταθερότητας της κυβέρνησης. Θέλω μόνο να πω το εξής: Πραγματικά, είναι μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, είναι καθοριστική στιγμή, θα έλεγα, με πολλά σημαντικά ζητήματα ανοιχτά για το επόμενο διάστημα –ελπίζω για το επόμενο μικρό διάστημα- όπως είναι τα ζητήματα της αξιολόγησης, το Μεταναστευτικό, τα ζητήματα που συζητάμε σήμερα, που άπτονται και του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού κ.λπ. Είναι μια στιγμή που, γίνονται όλες οι προσπάθειες, από την πλευρά της κυβέρνησης, και με πλήρη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε αυτά τα θέματα να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως ξέρετε, περνώντας την αξιολόγηση, τελειώνοντας γρήγορα την αξιολόγηση που είναι ο στόχος μας, αλλά που έχουμε και συμμάχους αυτή τη στιγμή τους Ευρωπαίους εταίρους απέναντι σε αυτό, θα μπορέσουμε στη συνέχεια να αρχίσουμε την πραγματική συζήτηση για το ελληνικό χρέος και για τα ζητήματα διευθέτησης του που θα καθορίσουν τα επόμενα χρόνια την οικονομική ζωή του τόπου. Επομένως, οτιδήποτε γύρω απ' αυτό συζητείται, αντιλαμβάνεστε ότι απλώς προκαλεί μια «φασαρία», χωρίς να «πατάει» κάπου πραγματικά. Είμαστε εδώ, είμαστε μια κυβέρνηση με πλήρη συναίσθηση της στιγμής και σε πλήρη συνοχή απέναντι στο καθήκον μας στον ελληνικό λαό.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Μάλιστα. Άρα, όλα αυτά τα σενάρια που κάθε τρεις και λίγο δηλαδή επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς είναι σενάρια. Κάποιοι, προφανώς, ελπίζουν ότι μέσα από αυτή τη συγκυρία - κάποιοι - οι οποίοι τους έχει στείλει ο ελληνικός λαός πριν από περίπου 4 μήνες στην αντιπολίτευση ότι θα επανέλθουν με άλλον τρόπο στην κυβέρνηση. Δεν μπορούν να το παραδεχθούν ακόμη κάποιοι κύκλοι. Αυτό, όμως, δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Υπάρχει η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και μια κυβέρνηση η οποία έχει μια πλειοψηφία συνεκτική και ισχυρή, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση για τα επόμενα 3,5 χρόνια.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συζήτηση. Καλή σας μέρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα