17.2.2016

gerovasili 4

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ρ/Σ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 FM» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΠΥΡΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΙ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη αρχικά ευχαριστούμε -πρώτα από όλα- πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκπομπή σας και στην προσωπική σας ζωή φυσικά. Καλή δύναμη σε όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή δύναμη να έχετε, γιατί είναι δύσκολες οι μέρες και την κυβέρνησης και της χώρας. Πάμε κυρία Γεροβασίλη στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Γιούνκερ. Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, από ότι τουλάχιστον λαμβάνουμε εμείς ως μηνύματα από τη μεριά των Βρυξελλών. Μας έχουνε στριμώξει και για το προσφυγικό αλλά βεβαίως και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται της οικονομικής κρίσης και της διαπραγμάτευσης. Με τί ατζέντα πηγαίνει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας να συναντήσει τον Γιούνκερ και αν τελικά θα αποφευχθεί αυτό το οποίο φωνάζουν πολλοί Ευρωπαίοι «φίλοι μας», ότι θα πρέπει να μας βγάλουν, να μας πετάξουν έξω από τη συνθήκη Σέγκεν, ή να κλείσουν τα σύνορα;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και τα δύο θέματα τα οποία αναφέρατε είναι κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα, αλλά όχι μόνο για τη χώρα. Το μεγάλο ζήτημα, είναι της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Και μιλάω για διαχείριση και όχι για λύση του προβλήματος. Χρησιμοποιώ τις εκφράσεις αυτές, με την έννοια ότι η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα είναι να παύσει η αιτία που δημιουργεί τα προσφυγικά κύματα και ξεσπιτώνει όλο αυτό τον κόσμο από την πατρίδα τους, από την πόλη τους, από τον τόπο τους. Γεγονός που δεν φαίνεται να συμβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έλεγα ότι το αντίθετο μάλλον φαίνεται να συμβαίνει. Επιδεινώνεται η κατάσταση.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, είναι έκρυθμη η κατάσταση στην περιοχή, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα ως χώρα εισόδου. Η χώρα μας από την πλευρά της έχει κάνει πάρα πολλές προσπάθειες με ατέλειες φυσικά και αδυναμίες, δεδομένου ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα καινούργιο θέμα. Δεν είναι το παλιό θέμα της μετανάστευσης που ξέραμε. Το Προσφυγικό, και μάλιστα σε τέτοιους αριθμούς, είναι πραγματικά δύσκολα διαχειρίσιμο από εμάς, με βάση τη δυνατότητα της χώρας.
Ωστόσο, σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχει αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες, με το ανθρώπινο πρόσωπο του ελληνικού λαού και την αυτοθυσία ανθρώπων στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο. Και βεβαίως είναι σημαντικές όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να φθάνουμε να έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα συμφωνηθέντα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, με την έννοια ότι ως ευρωπαϊκό πρόβλημα θα πρέπει να έχει και ευρωπαϊκή λύση. Αυτό σημαίνει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται και η κάθε χώρα να σηκώνει το βάρος που της αναλογεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον, λοιπόν, τα έχουμε εκπληρώσει, καθυστερήσαμε βέβαια...

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για την καθυστέρηση υπάρχουν σοβαροί, αντικειμενική λόγοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντικειμενικοί και βεβαίως δεν είχαμε και τη βοήθεια που θα έπρεπε να έχουμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Καθυστερήσαμε, λέτε, όμως, ότι τα εκπληρώσαμε.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σήμερα έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που αύριο ο Πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λοιπόν, θέλετε να πείτε ότι το κλίμα πλέον είναι τελείως διαφορετικό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός και στη σημερινή συνάντηση με τον Γιούνκερ, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής, έχει τα πράγματα μπροστά του όπου θα τους πει: «Κοιτάξτε, εγώ εκπλήρωσα όλες τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τι θα κάνετε εσείς από εδώ και πέρα». Προλαβαίνουμε, όμως, όλη αυτή τη συζήτηση και όλες αυτές τις αντιδράσεις, να μας βγάλουν από τη Σένγκεν, να κλείσουνε τα βόρεια σύνορα, να μπει το ΝΑΤΟ και να κάνει περιπολίες, που αυτό ενδεχομένως να έχει ενοχλήσει και ένα μεγάλο κομμάτι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Προλαβαίνουμε να το ζορίσουμε το παιχνίδι;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν αυτές οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη, , που επιμένουν σ’ αυτές τις λύσεις, όπως και οι τέσσερις του Βίζενγκραντ, οι οποίοι συνεδρίασαν προχθές. Όμως, υπάρχουν και άλλες φωνές στην Ευρώπη, δυνατές φωνές: αυτές της Α.Μέρκελ, του Ν.Τουσκ, του Ζ.Κ. Γιούνκερ, του Β. Φάϊμαν, οι οποίοι, προβαίνουν συνεχώς σε δηλώσεις και θα τοποθετηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή είναι η πλειοψηφούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχει αξία ότι ο Γιούνκερ σήμερα είπε ότι δεν είναι νόμιμο το κλείσιμο των συνόρων.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού και όχι με όρους κλειστών συνόρων και μάλιστα με δηλώσεις από χώρες οι οποίες όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά στ’ αλήθεια υπονομεύουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και πρέπει να δούνε με ανοιχτά μάτια το θέμα, χωρίς ξενοφοβία και χωρίς τη λογική «ας συμβεί λίγο παραπέρα, να μην συμβεί σε εμένα». Αυτό δεν μπορεί να δώσει λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το θέσω, κυρία Γεροβασίλη, λίγο διαφορετικά. Ξέρετε πολύ καλά, όπως και όλοι μας, ότι υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται. Δυστυχώς υπάρχει αυτή η κακή η γεύση και από τη σημερινή κυβέρνηση που προσπάθησε, είπε κάποια πράγματα τα οποία δεν μπόρεσε να κάνει γιατί προσγειώθηκε από τους δανειστές και υπάρχουν και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Και γιατί το λέω τώρα αυτό. Μήπως τελικά και εμείς βλέποντας όλο αυτό το κλίμα, γιατί είναι κλίμα πολλών μηνών οι προθέσεις κάποιων για διαφορετικές προθέσεις.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι μια διαρκής μάχη συσχετισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ...Μήπως αποφάσισε η κυβέρνηση και είπε ‘’εδώ μας στριμώχνουν για διάφορα μέτρα’’, στα οποία και μεταξύ τους οι ίδιοι δεν έχουν και κοινή γραμμή, εννοώ οι δανειστές. Άλλοι τα θέτουν αλλιώς για το Ασφαλιστικό, άλλοι τα θέτουν κάπως αλλιώς, παρότι η συμφωνία είναι διαφορετική. Την ίδια ώρα κάνουν πως δεν βλέπουν ότι υπάρχει το Προσφυγικό ως πρόβλημα ευρωπαϊκό, ενώ υπάρχει και προσπαθούν να το ρίξουν στην Ελλάδα. Μας βάζουν σε ένα τριπάκι και λένε ότι ‘’θα σας βγάλουν από τη Σένγκεν κάποιοι κακοί της Ευρώπης’’ και κάποιοι άλλοι απλά μας υποστηρίζουν και λένε ‘’αυτό θα είναι παράνομο και θα είναι μια κακή εξέλιξη για την Ευρώπη’’. Μήπως τελικά αποφασίσατε πιο σιωπηρά να τα κάνετε Κούγκι; Να χορέψουν πεντοζάλη;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, σε καμία χρονική στιγμή, με κανένα τρόπο δεν έχουμε ως κυβέρνηση συμψηφίσει το προσφυγικό θέμα με το θέμα της οικονομικής κρίσης και του οικονομικού προγράμματος για τη χώρα. Όχι μόνο για λόγους αξιακούς αλλά για λόγους πραγματιστικούς. Τονίζω το «αξιακό», διότι αυτή η άποψη δεν θα μπορούσε να μπει καν στη λογική μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρομαι που το ακούω να το λέτε, διότι αυτό το οποίο ακούγεται...

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν παλεύουμε μόνο για την οικονομία της χώρας, αλλά παλεύουμε συνολικά για την κοινωνία, για να σταθεί όρθια και με τις αξίες της ζωντανές. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα συμβάλλαμε σε τέτοιου τύπου διαχειρίσεις και σκέψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε πως βγήκε προς τα έξω κυρία Γεροβασίλη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί...

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας το απαντήσω εγώ. Προφανώς δεν βγήκε από την ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λοιπόν, λέτε ρητά και κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν συνδέει τα δύο ζητήματα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει μια σεναριολογία, που είναι απίστευτη - από πολλούς κύκλους και για διαφόρους λόγους - στην οποία πιστέψτε με, δεν θέλω να συμμετάσχω. Δεν θέλω διαρκώς να συμμετέχω σε τέτοια σενάρια. Από την πλευρά μας, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε με έμμεσο τρόπο;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, η οποία βρίσκεται πάνω από την Ευρώπη, μαζί με την προσφυγική κρίση. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν και οι ευρωπαίοι ηγέτες όλων των χωρών και βάζει και καινούργια δεδομένα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μιλάω για συμψηφισμούς. Μιλάω για καινούργια πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται και η οποία έχει αντανάκλαση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το θέσω λίγο διαφορετικά: Μήπως το κάνετε με ένα έμμεσο τρόπο; Και το λέω αυτό γιατί δεν λέω ότι το συμψηφίζετε και αν το συμψηφίζετε δεν θα ήταν κατά την άποψη μου μια σωστή πολιτική. Όμως, όπως και εκείνοι προσπαθούν να μας πιέσουν με διάφορους τρόπους για διάφορα πράγματα μεταξύ αυτών και το προσφυγικό και με τις εξελίξεις για την αξιολόγηση, μήπως και εσείς με αυτό τον τρόπο αφήσατε να φθάσουν κάπως τα πράγματα μέχρι τελευταία στιγμή, να γίνει όλο αυτό το νταβαντούρι...

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε αφήσει τίποτα να φθάσει στην τελευταία στιγμή. Η αξιολόγηση και το ζήτημα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα. Το χρονοδιάγραμμα, όπως θυμάστε, και από τη συμφωνία - όπως κλείστηκε το καλοκαίρι, τον Ιούλιο - έχει χρονοδιαγράμματα τα οποία μέχρι στιγμής τηρούνται ακριβώς. Ξέραμε ότι φθάνοντας στο ζήτημα της Α’ αξιολόγησης, παρόλο που η χώρα και η κυβέρνηση έχει να δείξει ότι πραγματικά έχει ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα, δεν ήμασταν ποτέ ήσυχοι ότι κάποιοι δεν θα έρθουν με άλλες απόψεις για να επιβάλουν καινούργια πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως και έγινε...

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είδαμε και προσφάτως και την επιστολή Τόμσεν και άλλες γνώστες απόψεις να διατυπώνονται με ονοματεπώνυμα ή και να διαρρέουν μέσω δημοσιευμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Πολλά σενάρια, πάρα πολλές μουρμούρες, πάρα πολλά παρασκηνιακά τραπεζόματα ότι δεν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση, δεν θα τα καταφέρει ο Τσίπρας να περάσει τα δύσκολα νομοσχέδια και τα δύσκολα μέτρα που έρχονται, υποβόσκει μια διαδικασία είτε μιας οικουμενικής κυβέρνησης είτε μιας κυβέρνησης συνεργασίας είτε να μπουν και κάποια άλλα κόμματα σε αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως λέγατε και εσείς πριν, οι τρόποι με τους οποίους φαίνεται να δημιουργείται μια πραγματικότητα κάποιων, η ελπίδα, ο στόχος, η ευχή αποτυπώνονται και ως γεγονός και ως πραγματικότητα. Αυτά τα σενάρια είναι πολύ μακριά από τη λογική αυτής της κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί προσφάτως και τηρεί αυτά τα οποία εμφάνισε και στον ελληνικό λαό στις 20 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η συμφωνία όταν καταλήξει θα ψηφιστεί;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση ακολουθεί το προεκλογικό σχέδιο του Σεπτεμβρίου και έχει πολύ πρόσφατη νομιμοποίηση και εντολή από τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πίεση όμως που ασκεί η κοινωνία σε πολλά στελέχη σας και βουλευτές...

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε βάσιμες ελπίδες. Έχουμε δηλώσεις επισήμων ευρωπαίων για την ανάγκη της γρήγορης διαδικασίας αξιολόγησης. Βεβαίως, έχουμε διαφωνίες, έχουμε και συγκλίσεις. Τα βασικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε αυτή την αξιολόγηση, έχουν γίνει ήδη αποδεκτά από τους θεσμούς. Βεβαίως, έχουμε διαφωνίες και με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, χωρίς βεβαίως να παραβιάζονται τα δομικά στοιχεία των σχεδίων που έχουμε καταθέσει προς αξιολόγηση, νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα αντέξει; Γιατί δέχονται μια πίεση κοινωνική, το βλέπετε και εσείς. Θα ψηφίσουν σε όποια συμφωνία τελικώς καταλήξετε; Είστε αισιόδοξη για κάτι τέτοιο;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με τους ΑΝΕΛ δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα. Όλα όσα γίνονται είναι γνωστά σε όλους. Η συνεργασία είναι εξαιρετική με γνωστές διαφωνίες, που όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης. Είναι θεμιτές διαφωνίες, γνωστές εκ των προτέρων. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε ίδιοι, ούτε εμείς ούτε εκείνοι. Ωστόσο ξέρουμε πολύ καλά στο γιατί έχουμε συμμαχήσει και που υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ακόμη και σε σοβαρά θέματα, που χρειάζεται να αντιμετωπίζονται από μια σοβαρή συγκυβέρνηση. Έτσι πορευόμαστε μέχρι τώρα και έτσι θα πορευτούμε και στη συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη σας ευχαριστούμε.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στην εκπομπή σας.

 

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα