17.4.2016

gerovasili 5


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΠΟΧΗ»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η προαναγγελία της κατάθεσης των δυο νομοσχεδίων άλλαξε ριζικά το πολιτικό κλίμα. Από τον χώρο της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης χαρακτηρίστηκε ως «κίνηση υψηλού ρίσκου», ενώ η ΝΔ, μάλλον αμήχανη, μίλησε για κίνηση εντυπωσιασμού. Η κυβέρνηση πού εντάσσει αυτή τη μείζονα κίνηση, σε τι επιχειρεί να απαντήσει;

ΟΛ.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα νομοσχέδια αποτυπώνουν σε κείμενα τη συνισταμένη των μέχρι τώρα σταδίων της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Όποιος θεωρεί «εντυπωσιασμό» ή «υψηλό ρίσκο» τη νομοθετική πρωτοβουλία μίας εκλεγμένης κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται τη διαπραγμάτευση ως προδιαγεγραμμένη ήττα, την ελληνική κυβέρνηση ως εθελόδουλη, το ελληνικό κοινοβούλιο ως νομιμοποιητικό όργανο άνωθεν εντολών και την επιτροπεία του μνημονίου ως αέναα αναπόδραστη πραγματικότητα. Αυτόν δηλαδή τον τρόπο που κυβερνούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αξιολογεί η κυβέρνηση τις ως τώρα τοποθετήσεις, έναντι αυτής της κίνησης, των διαφόρων αξιωματούχων, Ευρωπαίων ή όχι; Τι απέδωσαν οι επαφές ανωτάτου επιπέδου του Πρωθυπουργού; Στο παρελθόν δεν απέδωσαν ιδιαίτερα.

ΟΛ.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ε.Ε. και των θεσμών συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα και θα κλείσει. Επιβεβαιώνουν την επίτευξη των στόχων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και καλούν σε πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας του Ιουλίου. Όσα δηλαδή ακριβώς ζητούμε κι εμείς. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επιβεβαίωσε τον στόχο της άμεσης αξιολόγησης στη βάση των συμφωνηθέντων του Ιουλίου. Το ίδιο επανέλαβε και ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι είναι δικαίωμα κάθε εκλεγμένης κυβέρνησης «να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους». Η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «το τελευταίο που χρειάζεται είναι καθυστέρηση της αξιολόγησης» και πως απαιτείται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία». Το σημαντικό είναι ότι εμείς έχουμε κάνει όλα όσα δεσμευτήκαμε και η όποια εκκρεμότητα παραμένει είναι μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς και του ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καταλήγοντας ότι «οι διαφορές μπορούν εύκολα να γεφυρωθούν». Διαφορές που φαίνεται να γεφυρώνονται και στο εξίσου σημαντικό ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Μία συζήτηση για την οποία έχουν δεσμευτεί όλα τα μέρη ότι θα ανοίξει αμέσως μετά την αξιολόγηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ανοιχτό της διαβούλευσης ως και τη συζήτηση των νομοσχεδίων στη Βουλή προφανώς αποσκοπεί στο να αποσείσει την κατηγορία της μονομερούς ενέργειας. Πώς θα αποτραπεί ταυτόχρονα και ο κίνδυνος του ολισθηρού δρόμου που θα οδηγήσει σε θέσεις που ως τώρα αποκρούει η κυβέρνηση;

ΟΛ.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πράγματι, το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο προγραμματίστηκε να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα, όχι με διαδικασία «επείγοντος». Πρακτικά αποτελεί ταυτόχρονα μήνυμα ετοιμότητας και σεβασμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η κατηγορία της «μονομερούς ενέργειας» θα ευσταθούσε αν τα σχέδια νόμου περιλάμβαναν κάτι άλλο από όσα έχουμε ως τώρα συμφωνήσει με τους θεσμούς, όλον αυτό τον χρόνο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μαζί τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: H κυβέρνηση προβάλλει με κάθε ευκαιρία – και είναι πολλές – έντονα την αντιπαλότητά της με το ΔΝΤ. Η θέση, ωστόσο, ευρωπαϊκών χωρών ότι απαιτείται η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ανανεούμενη και γνωστή. Ποιος ο στόχος της κυβέρνησης;

ΟΛ.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές που έχουμε με τον παραπάνω ρόλο του Ταμείου στην παγκόσμια οικονομία, τον ρόλο που παίζει στη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρόβλημα της Αργεντινής και εν γένει τη «στεγνή προσέγγιση» του Ταμείου που προτάσσει την οικονομία των αριθμών αντί αυτής των αναγκών. Ακόμη γνωστότερες είναι κι οι λανθασμένες εκτιμήσεις του που αφορούσαν τη χώρα μας. Τις οποίες και οι αξιωματούχοι του παραδέχτηκαν, κατόπιν εορτής, αφού πρώτα είχε διαρραγεί η κοινωνική συνοχή, είχε εμπεδωθεί κλίμα ανασφάλειας, ύφεσης και λιτότητας απ’ τους λάθος «πολλαπλασιαστές». Ωστόσο, οφείλουμε να μη στρουθοκαμηλίζουμε για την ύπαρξη και τον ρόλο του. Αποτελεί μέρος της συμφωνίας και πρόθεση των ευρωπαίων εταίρων μας να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σ’ αυτά τα πλαίσια είναι συνομιλητής μας στη διαπραγμάτευση κι επιδιώκουμε την ευνοϊκότερη για τη χώρα μας και την Ε.Ε. συμμετοχή του στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι αντιπολιτεύεται χωρίς προτάσεις και ότι τορπιλίζει την αξιολόγηση. Πού το στηρίζει; Η θέση της ΝΔ για εκλογές πόσο, κατά τη γνώμη σου, είναι τακτική και πόσο ουσιαστική;

ΟΛ.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γνωρίζετε κάποιες προτάσεις της ηγεσίας της ΝΔ προς την κυβέρνηση που να στηρίζουν τον εθνικό στόχο κλεισίματος της αξιολόγησης; Εκτός από τις συνεχείς παραινέσεις προς τον Πρωθυπουργό να συμφωνήσει σε ό,τι του προτείνουν οι δανειστές. Η ΝΔ ακόμη βλέπει ανοιχτό το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Το φαντάζεται, το συντηρεί, το οργανώνει, το προπαγανδίζει. Θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ, την ιστορία και την ιδεολογία που κουβαλάει ο χώρος μας, ξένο σώμα στη διακυβέρνηση της χώρας. Προσπαθούν να πείσουν πως η υπόθεση της διακυβέρνησης είναι «επάγγελμα» και, όπως φαίνεται, κλειστό και στην ιδιοκτησία τους. Παρά την προπαγανδιστική εκστρατεία, ο λαός μας δεν ξεχνά τον ρόλο που έπαιξαν τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού και βλέπει πόσο ενθουσιωδώς και τώρα συντάσσονται με το ΔΝΤ, κρύβοντας μάλιστα ότι τυχόν συμφωνία με τις αυθαίρετες απαιτήσεις του Ταμείου θα μεταφραζόταν σε μέτρα ύψους πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν καλά ποιοι μας έχουν βάλει στην κλίνη του Προκρούστη και σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο. Είμαι βαθιά πεισμένη πως η (νεοφιλελεύθερη) πολιτική πρόταση της σημερινής ΝΔ δεν έχει να προσφέρει κάτι ευνοϊκό στον λαό μας, παρά μόνο εμπέδωση των πιο αντικοινωνικών και άδικων πολιτικών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΝΔ επικεντρώνει, όλο και πιο πολύ, στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποτελεσματικότητα, δεν είναι ικανή να κυβερνήσει. Πώς απαντά η κυβέρνηση;

ΟΛ.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί το πρόγραμμα του καλοκαιριού, η κυβέρνηση έφερε σε πολύ σύντομο χρόνο μεγάλα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, καλύπτοντας προεκλογικές δεσμεύσεις πέρα από τη συμφωνία. Για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ο νόμος για τις τηλεοπτικές συχνότητες και η εφαρμογή όρων του «παράλληλου προγράμματος», με κυριότερο την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών. Η αλήθεια είναι ότι τους ενοχλεί ακριβώς επειδή κυβερνούμε. Τους ενοχλεί που οι λίστες ελέγχονται κι οι συνεργάτες και πολιτικοί φίλοι τους ήδη καταβάλουν εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Ότι κόβονται οι ρίζες της διαπλοκής που τους στήριζε στην εξουσία. Τους ενοχλεί ότι η διακυβέρνηση βρίσκεται σε κατεύθυνση που να εκπέμπει ηθικό, οικονομικό και ταξικό χαρακτήρα, πολιτικό σχέδιο υπέρ των αδυνάμων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΝΔ, αλλά και ευρύτερες συστημικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μάλιστα ότι «ένας από τους λόγους που ζητά εκλογές είναι η διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών». Τι επιχειρεί να προλάβει λέγοντας αυτά;

ΟΛ.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως ανέφερα προηγουμένως, η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και είναι εμφανής ο εκνευρισμός της, ακριβώς γιατί γκρεμίζεται το σάπιο σύστημα διαπλοκής του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα. Φτάνει στα όρια της φαιδρότητας όταν υπερασπίζεται την ασυδοσία των ιδιοκτητών ΜΜΕ στο όνομα της «ελευθερίας του λόγου» και «υπερασπίζεται» τους δημοκρατικούς θεσμούς με αγωγές και μηνύσεις. Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη χάνει το στοίχημα της «αριστερής παρένθεσης». Παράλληλα -για μία ακόμη φορά- ναυαγεί η εκστρατεία προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που στόχο έχει τη γρήγορη επάνοδο στην εξουσία, ακόμη και πάνω σε ερείπια.

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα