17.11.2016

tzanakopoulos 34Π. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Χθες είχαμε μια σημαντική συνάντηση, όπως εκτιμάται γενικά, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα θέλαμε να μας πείτε τη δική σας αποτίμηση για το τι έδωσε και ποια είναι η βασική κατευθυντήρια γραμμή των δυο κυβερνήσεων, ιδίως σε θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων.

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Καταρχάς να σας πω ότι χθες έγινε μια εξαιρετικά καλή συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, κυρίου Αναστασιάδη, και του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους του κυρίου Αναστασιάδη στον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις διαβουλεύσεις και τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Ελβετία. Επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος και από εκει και πέρα, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα.
Γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία αφορούσαν κατά κύριο λόγο το εδαφικό και το περιουσιακό. Έγινε μια αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους του κυρίου Αναστασιάδη για την πρόοδο των διαβουλεύσεων και οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τα επόμενα βήματα.

Π. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ:
Το ενδεχόμενο επόμενο βήμα, το οποίο ενδιαφέρει έτι περισσότερο την Ελλάδα, καθώς εμπλέκεται και θα εμπλακεί, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, είναι το ζήτημα ασφάλειας, εγγυήσεων, στρατευμάτων και αναφέρθηκε σε αυτό ο Πρωθυπουργός. Οπότε, αν θέλετε, δώστε μας τη θέση, υπό ποιες προϋποθέσεις...

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Η θέση της Ελλάδας – να την επαναλάβω – είναι πολύ συγκεκριμένη: Ότι οφείλει να καταργηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και, βεβαίως, να υπάρξει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Από εκεί και πέρα, για ειδικότερα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στα οποία ούτως ή άλλως η Ελλάδα – η Ελληνική Δημοκρατία – εμπλέκεται με συγκεκριμένο τρόπο, δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, όσο αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.
Αλλά σας λέω ότι η σταθερή θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων καθώς και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, έτσι ώστε η λύση που θα δοθεί στο κυπριακό πρόβλημα να είναι μια λύση δίκαιη και βιώσιμη. Αλλά αυτά είναι θέσεις που είναι εκπεφρασμένες και πάγιες θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως γνωρίζετε πολύ καλά.

Π.ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ:
Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα το προηγούμενο διήμερο. Έγινε συζήτηση για το Κυπριακό, υπήρξε και ιδιαίτερη συνάντηση της κυρίας Νούλαντ με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κοτζιά. Ελέχθη, μεταφέρθηκε κάτι για το συγκεκριμένο ζήτημα από αμερικανικής πλευράς;

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Το σημαντικό που κρατάμε από την επίσκεψη είναι ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά στην πρόοδο των συζητήσεων. Αυτό το αξιολογούμε ως εξαιρετικά θετικό. Και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις όλων των πλευρών, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια πολυμερή διάσκεψη, για την οποία ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα