21.11.2016

tzanakopoulos 92ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε κοντά μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κύριο Τζανακόπουλο. Καλημέρα σας

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ίσως θα έπρεπε να μας πει και ο κύριος Τζανακόπουλος μια κουβέντα για την απώλεια του Κ. Στεφανόπουλου...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη διαδρομή του...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, ήταν ένας πολιτικός ο οποίος με την ηθική του ακεραιότητα και τη σεμνότητά του, τίμησε το αξίωμά του και τίμησε και την πολιτική ζωή.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλά κάνετε και υπογραμμίζετε το ηθική ακεραιότητα γιατί στις μέρες μας...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:..δεν είναι δεδομένη.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και είναι από τους λίγους πολιτικούς που έχουν να πουν καλά λόγια όλες οι πλευρές. Δεν ακούς κάτι διαφορετικό.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αξιοπρεπής, σοβαρός άνθρωπος και ηθικά άμεμπτος. Για να ξεκινήσουμε με τα δικά μας κύριε Εκπρόσωπε, διότι είμαστε στη φάση της κορύφωσης της διαπραγμάτευσης και για την κυβέρνηση έχουν τεθεί θέματα που ήταν στην σημαία της, να το πούμε έτσι, δηλαδή τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις, ο περιορισμός των απολύσεων, η προστασία της εργασίας ήταν από τις σημαίες μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, μιας παράταξης της Αριστεράς. Και εδώ τίθενται σε αμφισβήτηση λένε πολλοί, διότι η άλλη πλευρά, οι εταίροι μας και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν αύξηση των απολύσεων έως και απελευθέρωση από ότι μαθαίνουμε. Δεν πολύ συμφωνούν με την ιστορία των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων - για να είμαι ήπιος – γενικώς θα έλεγε κανείς στον τομέα των εργασιακών έχουν επικεντρώσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον, που κατά τη δική τους άποψη είναι καλύτερο για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» ή η βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Και ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει πάρα πολλές φορές ότι βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της, χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες αλλά και χωρίς υποχωρήσεις αρχών.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Να κλείσει η αξιολόγηση πάση θυσία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Είπα, χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες και χωρίς υποχωρήσεις αρχών.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Τι πάει να πει χωρίς υποχωρήσεις αρχών; Δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Υποχωρήσεις αρχών θα ήταν να κάνουμε πίσω, σε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία όπως είπατε και εσείς, τα θεωρούμε κορυφαίας σημασίας. Η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας στη χώρα η οποία στα χρόνια ειδικά του μνημονίου μετατράπηκε σε απόλυτη ζούγκλα, είναι μια από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ ειδικά, επιμένει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες κατά τη γνώμη μας δεν θα βοηθήσουν καν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, που μπορούμε να το συζητήσουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Αυτό ισχύει για πάρα πολλά ζητήματα

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Για πάρα πολλά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Αυτό είναι αλήθεια.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Το θέμα είναι αν μπορεί η κυβέρνηση να μείνει σε αυτές τις γραμμές...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Θεωρώ ότι εξαιτίας και του γεγονότος ότι οι δανειστές σε αυτήν τη διαπραγμάτευση δεν είναι απολύτως ενιαίοι, έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε τον κάβο της β’ αξιολόγησης, χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά, που θα μετέτρεπαν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας σε ακόμα πιο σκληρό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Για ποια κομμάτια μιλάτε; Για τις ομαδικές απολύσεις, για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Καλά το θέτει ο Δημήτρης. Αν το σημείο μη υποχώρησης είναι η παραμονή στην ισχύουσα κατάσταση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Όχι. Εμείς βάζουμε ως πρώτιστο στόχο να έχουμε μια επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, δηλαδή, να επανακτήσουμε το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά κύριο λόγο δηλαδή να επανακτήσει η ελληνική αγορά εργασίας το θεσμό της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο κάποιοι από τους δανειστές ακούν. Φυσικά, υπάρχει πάντα το ΔΝΤ, το οποίο έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για αυτά τα πράγματα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Η κυβέρνηση έχει καταλήξει, στη γενική κατεύθυνση, αν εμείς με βάση και την άποψη που έχουμε για το χρέος και την προσπάθεια που καταβάλλετε για να υπάρχει μια σχετική ρύθμιση, αν εμείς θέλουμε το ΔΝΤ στην ιστορία αυτή και αν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στην υπογραφή ενός παράλληλου προγράμματος με το ΔΝΤ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Το κύριο πράγμα το οποίο θέλουμε εμείς από το ΔΝΤ είναι να σταματήσει να πατά σε δύο βάρκες. Δηλαδή, να μας πει αν είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Αυτό είναι το κύριο, το οποίο είναι θέμα του ΔΝΤ να αποφασίσει. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που θα αποφασίσει εάν είναι εντός ή εκτός θα συζητήσουμε με πιο τρόπο θα συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Με ένα παράλληλο πρόγραμμα με το ΔΝΤ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Πάντα, από το 2010 οι ελληνικές κυβερνήσεις υπέγραφαν με το ΔΝΤ μια παράλληλη συμφωνία η οποία έτρεχε μαζί με το μνημόνιο το οποίο υπογράφαμε στην αρχή με τα κ-μ της ευρωζώνης και στη συνέχεια με τον ESM.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Το ίδιο θα γίνει και τώρα; Το ίδιο επιδιώκει η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Αν το ΔΝΤ αποφασίσει ότι θέλει να είναι στο πρόγραμμα με όρους οι οποίοι δεν είναι ακραίοι, με όρους με τους οποίους εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε..

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Ουσιαστικά με βάση τους όρους της συμφωνίας του Αυγούστου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Ακριβώς. Το έχουμε πει ξεκάθαρα ότι για μας οι βασικές ημερομηνίες αλλά και οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους συζητάμε είναι οι άξονες που έχουν τεθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Νομίζω ότι είναι απολύτως εύλογο από τη δικιά μας πλευρά να ζητάμε κάτι τέτοιο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Άρα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ρύθμιση, όποια ρύθμιση, για το χρέος πάνε μαζί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Το βασικό χρονοδιάγραμμα είναι το εξής: στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη φιλοδοξούμε, και νομίζω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις να το πετύχουμε, να κλείσουμε τη β’ αξιολόγηση, να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για τα οποία λέγατε και εσείς προηγουμένως ότι ο ESM ετοιμάζει τεχνική πρόταση. Θα δούμε τις λεπτομέρειές της. Δεν μπορώ να σας πω κάτι επ’ αυτού αυτή τη στιγμή.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Εμείς τι ζητάμε ως ρύθμιση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Θα σας πω. Να ολοκληρώσω την προηγούμενη φράση, η οποία αφορά το χρονοδιάγραμμα: να κλείσει η β’ αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, να ληφθούν συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να περάσουμε στη συγκεκριμενοποίηση
των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Υπάρχει η δυνατότητα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Δύσκολή εξίσωση. Γιατί άκουσα και τον κύριο Σόιμπλε να είναι σε μια πολύ σκληρή γραμμή.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Η κυβέρνηση έχει να πει στον κύριο Σόιμπλε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση απέναντι στο ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε για την Ελλάδα είναι γνωστές από το 2010 και μετά. Αυτό το οποίο έχει αλλάξει δεν είναι οι θέσεις του κ. Σόιμπλε αλλά είναι το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται αυτές οι δηλώσεις. Το τελευταίο διάστημα βλέπετε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια πολιτική κινητικότητα σε ό,τι αφορά και τη λιτότητα, σε ό,τι αφορά και το ελληνικό πρόγραμμα. Δηλαδή ο κ. Σόιμπλε δεν τα βάζει μόνο με την Ελλάδα. Έχετε δει ότι τα έβαλε με τον κ. Ομπάμα, τα έβαλε με την Κομισιόν, τα έβαλε με την Ελλάδα, η οποία είναι συνηθισμένη να ακούει εν πάση περιπτώσει, αυτά τα οποία λέει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Εκτιμώ ότι υπάρχει μια μετατόπιση στο συσχετισμό δυνάμεων. Η έκθεση της Κομισιόν που λέει ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, οι δηλώσεις του κυρίου Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη υπάρχει δυνατότητα για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η στάση της Ιταλίας...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Αλλά όλα αυτά είναι και σε μια κλωστή παράξενη πολιτικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Είπατε προηγουμένως ότι πάντοτε γίνεται αυτό που θέλει ο κύριος Σόιμπλε. Ο κύριος Σόιμπλε τον Ιούλιο του 2015 ήθελε να φύγουμε από την Ευρωζώνη. Τελικά δεν τα κατάφερε. Δεν ευδοκίμησε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Αφού τα κάναμε όλα γιατί να φύγουμε. Υπογράψαμε μια μνημονιάρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν είναι έτσι. Δεν είναι έτσι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Όταν λέμε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ποια είναι αυτά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αφορούν την αλλαγή -για παράδειγμα- των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους ανεξαρτήτως κινδύνων οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ασύμμετροι σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα επιτόκια. Και αυτό θεωρούμε –και νομίζω ότι ορθώς το θεωρούμε- ότι θα δημιουργήσει έναν καθαρό...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Και αποσυνδεδεμένο....

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
...Αποσυνδεδεμένο από οποιαδήποτε διακύμανση. Θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει ένα καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι εάν επενδύσουν στην ελληνική οικονομία τα επιτόκιά τους θα είναι σταθερά. Αυτό απομειώνει τον κίνδυνο και δημιουργεί τη δυνατότητα για μια έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εφόσον, προφανώς, υπάρξει και η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εξάλλου η ΕΚΤ έχει πει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χρειάζεται οπωσδήποτε να πάρει κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Με αυτή την έννοια αυτά τα δυο πράγματα είναι συνδεδεμένα. Από τη μια μεριά, η λήψη των μέτρων αυτών και στη συνέχεια, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, να υπάρξει η είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όλο αυτό αλλάζει πλήρως το τοπίο.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Εγώ σας λέω, ότι βγαίνει όλος αυτός ο σχεδιασμός και βγαίνει όπως το θέλετε. Για την κοινωνία αυτό τι σημαίνει; Και πως θα αποτυπωθεί στην κοινωνία; Εδώ υπάρχει μια ζοφερή πραγματικότητα η οποία θα επιδεινωθεί το 2017 κύριε υπουργέ όπως ξέρετε με επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί, δεν χρειάζεται να πάρετε καινούργια. Ήδη περιμένουμε, στους καφέδες, στα τσιγάρα, παντού. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, νέα φορολογία εμμέσως δια των εισφορών. Όλο αυτό το κλίμα πως θα αποτυπωθεί στην κοινωνία; Έχετε κάποιο σχεδιασμό γι’ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Η ρύθμιση του χρέους και η είσοδος της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, δεν σημαίνει ότι θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς. Ωστόσο, είναι το πρώτο βήμα για την απαλλαγή από την επιτροπεία. Διότι, η επιτροπεία ξέρετε ότι στηρίζεται σε έναν μηχανισμό που λέει ότι: Από τη στιγμή που δεν μπορείς να δανειστείς από τις αγορές και πρέπει να δανείζεσαι από τον επίσημο τομέα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνεις διαρκώς δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι το λεγόμενο, μεταρρυθμίσεις για χρήματα. Εφόσον η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές χρήματος, τότε ούτως ή άλλως θα χαλαρώσει το καθεστώς επιτροπείας. Το πρώτο είναι αυτό. Το δεύτερο...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Εξαρτάται, γιατί αυτό είναι και λίγο πολύπλοκο από την άποψη και των επιτοκίων και των στόχων που έχουν τεθεί εδώ για τα πλεονάσματα κλπ.. Δηλαδή, πάει μαζί κύριε εκπρόσωπε, και το θέτουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Εδώ στέκεται μπετόν η Αντιπολίτευση. Τους λέμε να αλλάξουμε τη στόχευση. Ωραία. Για να πετύχεις εσύ και να αλλάξεις τη στόχευση, πρέπει αυτό να ενταχθεί στην κουβέντα. Δηλαδή, των πρωτογενών πλεονασμάτων εννοώ, ούτως ώστε να ξέρεις ότι δεν έχεις να λάβεις πρόσθετα μέτρα για να καλύψεις τα πλεονάσματα που έχεις βάλει ως στόχο, διότι όλοι λένε, ότι δεν πρόκειται. Μόνο η Ε.Ε. λέει ότι πρόκειται. Όλοι οι υπόλοιποι λένε και οι Διεθνείς Οργανισμοί αλλά και οι εντόπιες πολιτικές δυνάμεις ότι δεν πρόκειται να ........... Άρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Αυτή τη στιγμή, όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εκτός ΔΝΤ, δηλαδή και ESM και η ΕΚΤ και η Κομισιόν και προφανώς και η ελληνική πλευρά, λένε ότι με βάσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα, έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να πιάσουμε το 3,5%. Από εκεί και πέρα, είναι ανοιχτό και τίθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης –το έβαλε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, αν θυμάστε, την προηγούμενη εβδομάδα- ότι πρέπει να λήξει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά, έτσι ώστε να υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος για να γίνει και μια πιο συγκροτημένη κοινωνική πολιτική. Αυτό είναι δεδομένο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Εσείς θα επιθυμούσατε ή θα επιδιώκατε –για να το πάω και στο πολιτικό πεδίο- μια σύμπτυξη των δυνάμεων ας πούμε, όλων των πολιτικών δυνάμεων, αφού έχουμε έναν κοινό στόχο: Να μην είναι τόσο υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Να επιδιωχθεί μια διαπραγμάτευση με ενιαίο το πολιτικό σύστημα απέναντι στις εκτιμήσεις, απαιτήσεις των δανειστών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Εμείς ακούμε αυτήν την ιδέα. Ωστόσο, πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά. Η Ν.Δ., έχει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό το οποίο λέει, είναι σκληρή λιτότητα, η οποία θα πρέπει να δοθεί ως αντάλλαγμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ένα και στο χέρι. Το δεύτερο, είναι ότι, τι ακριβώς θέλει κανείς να κάνει με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και με το δημοσιονομικό χώρο που θα αποκτήσει. Η ΝΔ λέει ότι το δημοσιονομικό αυτό χώρο, θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να μειώσει τη φορολογία, κατά κύριο λόγο στις μεγάλες επιχειρήσεις έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και αναμασά αυτό το παλιό αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις για συνεννόηση με τη Ν.Δ. στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στο βαθμό που κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις βεβαίως. Ωστόσο, να μην ξεχνάμε...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
... σενάρια όπως είδαμε, με τον κύριο Λαλιώτη, που υπάρχει μια υπόγεια διαδρομή, με την κυρία Γεννηματά, με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει επαφή με αυτόν το χώρο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Εγώ δεν θέλω να τα σχολιάσω όλα αυτά, αυτή τη στιγμή. Είμαστε ανοιχτοί εφόσον κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις να τις συζητήσουμε. Από εκεί και πέρα όμως, να σας πω το εξής: τα πολιτικά κόμματα τα οποία εσείς τώρα αναφέρετε λίγο όψιμα θυμήθηκαν το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και μας κατηγορούσαν για το γεγονός ότι προχωρήσαμε στην διαπραγμάτευση το 2015, τη στιγμή που το πρόγραμμα του 2012, το οποίο είχαν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016, δηλαδή την τρέχουσα χρονιά, του ύψους 4,5%. Αυτό σημαίνει...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Με άλλους ρυθμούς ανάπτυξης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Με άλλους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν νομίζω ότι υπήρχε αυτή η προοπτική. Μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό. 4,5% λοιπόν, το προηγούμενο πρόγραμμα για το 2016. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στο 1,75% στόχο. Αυτό σημαίνει αρκετά δισ. λιγότερα. Δηλαδή, αρκετά δισ. εξοικονόμηση για την ελληνική οικονομία και τη τσέπη του Έλληνα φορολογούμενο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Σε υφεσιακό περιβάλλον κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Βεβαίως. Σε υφεσιακό περιβάλλον βρισκόμασταν και προηγουμένως.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
........αλλά σε υφεσιακό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό. Να σας πω. Το βασικό αφήγημα της Ν.Δ. το 2014, ήταν ότι έχει καταφέρει να φτιάξει μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και να βγάλει τη χώρα στην ανάπτυξη. Ο λόγος για τον οποίο η ελληνική οικονομία πέρασε στην ανάπτυξη το 2014, ελάχιστη, οριακή 0,35% σας θυμίζω...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Εντάξει, αλλά ανάπτυξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
... την οποία υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, οριακή ανάπτυξη να σημειώσουμε και φέτος με βάσει τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν, διότι αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση. Και ξέρετε γιατί αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση; Διότι ενόψει εκλογών ο κύριος Σαμαράς, σταμάτησε να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Πέταξε, δηλαδή, το πρόγραμμα εκτός πορείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είχαμε ανάπτυξη το 2014. Με αυτή την έννοια σας λέω ότι όλο το αφήγημα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τότε, ότι η χώρα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές, ήταν στην πραγματικότητα μια φαντασιοπληξία.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Έχετε εικόνα της κοινωνίας κύριε υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Βεβαίως, πολύ καλή.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Γιατί εδώ μιλάμε για σενάρια και για νούμερα και για μεγέθη. Αυτή τη στιγμή εγώ ξέρω ότι η κοινωνία υποφέρει από το πρωί μέχρι το βράδυ πώς θα τα βγάλει πέρα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι, όπως ξέρετε. Ο μισός πληθυσμός είναι άνεργος και ο άλλος μισός χρωστάει ή και όλοι μάλλον χρωστάνε και οι άνεργοι μαζί, εννοείται. Τι θα κάνετε; Έχετε κάποιον συνδυασμό για το πώς θα ανακουφιστεί η κοινωνία; Θα πάτε σε μείωση φορολογίας; Θα πάτε σε αναπτυξιακή διαδικασία, να έρθει κανένας επενδυτής να βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα; Όλα αυτά πώς θα γίνουν; Γιατί καλλιεργείτε και εσείς ένα success story και έχετε γίνει ο Σαμαράς του 2016.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Εντάξει, αυτό, νομίζω, ότι είναι λίγο υπερβολικό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Όχι, δεν είναι υπερβολικό, εννοώ στην πολιτική.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Σε κανένα σημείο δεν είπαμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει success story για την ελληνική οικονομία. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν βαθιά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με δεδομένους τους περιορισμούς, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, για να στηρίξουμε αυτή την κοινωνία, η οποία και αγωνιά, αλλά έχει και προσδοκίες από εμάς. Μπορούμε να συζητήσουμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουμε κάνει για να την στηρίξουμε. Για παράδειγμα, τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση στο ΕΣΥ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Πόσα χρόνια θα το λέτε αυτό, κύριε Εκπρόσωπε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν είναι πόσα χρόνια...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Έχετε πει εάν το 2017 θα μειωθεί έστω και κατ’ ελάχιστο ένας φόρος; Διότι μέχρι στιγμής, αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι φόροι. Τι θα κάνετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Το σίγουρο είναι ότι κατά το 2017 θα μειωθεί έτι περαιτέρω η ανεργία. Σας θυμίζω ότι αναλάβαμε τον Γενάρη του 2015 με την ανεργία στο 27% και παρά το γεγονός ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλή, έχουμε καταφέρει να τη μειώσουμε κατά 4 μονάδες.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Πατώντας όμως πάνω σε κάτι που ούτε εσείς το θέλετε...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Γνωρίζετε, ωστόσο, τους περιορισμούς της συμφωνίας. Οι περιορισμοί της συμφωνίας ήταν σαφείς, ήταν δεδομένοι. Κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις τον Αύγουστο, το γνωρίζαμε. Αλλά από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να μπορέσουμε να τηρήσουμε τη συμφωνία και να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και από την ανάγκη να δανείζεται από τον επίσημο τομέα. Αυτό είναι δεδομένο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Εντάξει, αλλά όλα αυτά δουλεύουν, εννοώ ο τρόπος που δουλεύει η οικονομία και οι διαπραγματεύσεις που κάνετε και η ιστορία του χρέους και τα λοιπά, τρέχουν ταυτόχρονα και άλλα πράγματα. Δηλαδή, θα σας πει κάποιος «φταίει η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, στο γεγονός ότι αυτή την ώρα στα νησιά μας παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα γύρω από το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, με την υπερσυγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών-προσφύγων σε hotspots, τα οποία η δουλειά τους δεν είναι για να μείνουν εκεί οι άνθρωποι δύο χρόνια;». Είναι για να κάτσουν 70 ώρες, να τους καταγράψετε και να σηκωθούν να φύγουν. Με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Κατ’ αρχάς, δημιουργήσατε κακές συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς. Δεύτερον, υπάρχουν μεγάλες εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Τρίτον, καλλιεργείται ένα κλίμα από δυνάμεις που ενδιαφέρονται να φτιάξουν τέτοιου είδους κλίμα, ακροδεξιές και τα λοιπά, με αποτέλεσμα να έχουμε και κίνδυνο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Η προσφυγική κρίση είναι μια κρίση παγκοσμίων διαστάσεων. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Φταίει επίσης ότι είμαστε άσχημα οικονομικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Νομίζω ότι σχετίζεται και με αυτό.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Γιατί, κύριε Εκπρόσωπε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνάμεις μιας χώρας, η οποία βιώνει επτά χρόνια μια τεράστια οικονομική κρίση και παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση χωρίς τις εντάσεις τις οποίες είδαμε σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Επίσης καταφέραμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση με έναν τρόπο, ο οποίος σε τίποτε δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ή εν πάση περιπτώσει κάποια κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης το ζήτημα. Ούτε κλειστά σύνορα ούτε φράκτες ούτε μία στρατοκρατούμενη ζώνη...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Νομίζω ότι έχουν εγκαταλειφθεί εκεί οι άνθρωποι στα νησιά μας...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Όχι, όχι, δεν το νομίζω.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
...με αποτέλεσμα και αυτοί να υποφέρουν και οι νησιώτες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι το εξής:...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Οι νησιώτες τι λένε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Να πάρουμε, για παράδειγμα, τα γεγονότα που έγιναν στη Χίο...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
... ακριβώς, τις τελευταίες ημέρες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Η ελληνική κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού, είχε προτείνει στις τοπικές αρχές εδώ και καιρό, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούργιο hotspot, το οποίο να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, έξω από την πόλη της Χίου. Στην αρχή, οι τοπικές αρχές συμφώνησαν, υπέδειξαν μάλιστα και έναν συγκεκριμένο χώρο και στη συνέχεια απέσυραν τη συγκεκριμένη πρόταση. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι δεν είναι αποκλειστικά και μόνον ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Βεβαίως, δεν το καταλαβαίνει, ωστόσο, πρέπει να το καταλάβει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Εγώ άκουσα τον κύριο Μουζάλα να διαμορφώνει ένα σχέδιο για να περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι των ανθρώπων, που είναι εγκλωβισμένοι τώρα στα νησιά, για να περάσει στην υπόλοιπη χώρα. Να μοιραστεί έτσι, ώστε να μην είναι βάρος για καμιά τοπική κοινωνία και οι συνθήκες ζωής για τους ανθρώπους αυτούς να είναι αξιοπρεπείς. Αυτό το σχέδιο το ακούσαμε, είδαμε και τις πρώτες επαφές σε διάφορες τοπικές κοινωνίες, όπως, για παράδειγμα, στην Κρήτη και εκεί μείναμε. Τίποτα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Να σας πω γι’ αυτό: Η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά πληθυσμών (προσφύγων και μεταναστών) προς την ηπειρωτική χώρα σχετίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Γνωρίζετε ότι εάν κάποιος μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα, δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας. Με αυτή την έννοια, αυτό το οποίο γίνεται σε περίπτωση που κάποιος κάνει αίτηση ασύλου...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί καθυστερεί τόσο η Υπηρεσία Αίτησης Ασύλου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Έχουμε τριπλασιάσει την αποδοτικότητα της Υπηρεσίας Ασύλου. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να τηρηθούν...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Υπάρχει μία ευθύνη όμως και από την ευρωπαϊκή πλευρά που δεν έχει στείλει τους εμπειρογνώμονες και τα λοιπά. Η κυβέρνηση πώς κρίνει το γεγονός ότι σηκώνονται και φεύγουν; Πώς φεύγουν δηλαδή; Υπάρχει μια συμφωνία. Πήρανε οι Βέλγοι τους δικούς τους, γειά σας!

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Οι Βέλγοι πήραν τους δικούς τους, διότι έληξε ο χρόνος παραμονής τους.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Ναι, αλλά δεν έφεραν πίσω άλλους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Από εκεί και πέρα, η Ευρώπη έχει ευθύνη για το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό κωλυσιεργεί σε ό,τι αφορά την αποστολή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο των ελληνικών αρχών.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Αλλά εσείς, λένε, ότι δεν πρόκειται να απορροφήσετε τα κονδύλια, ενώ υπάρχει ένας πακτωλός από την Ευρωπαϊκή Ένωση...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν υπάρχει πακτωλός. Και προσπαθούμε να τα απορροφήσουμε, τα απορροφούμε με αρκετά μεγάλη ταχύτητα. Προφανώς, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ωστόσο, νομίζω ότι η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για να αρχίσουμε τις κατηγορίες, ο ένας απέναντι στον άλλο, η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα, η Ελλάδα απέναντι στην Ευρώπη, η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε εάν και πότε θα αποσυμφορηθούν τα νησιά για να μην ζήσουμε τα χειρότερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Σας λέω ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι για όσους εκτιμάμε πως έχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες, η αίτηση ασύλου τους να ευδοκιμήσει, μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, σας ξαναλέω ότι δεν γίνεται να μεταφερθούν για τον απλούστατο λόγο ότι στη συνέχεια δεν θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Εάν, λοιπόν, αυτή η συμφωνία πέσει, όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό το οποίο θα γίνει, δεν θα έχει καμία σχέση με όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Ωστόσο, θα υπάρχει μεγάλο θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Με αυτή την έννοια, κύρια μέριμνα, αυτή τη στιγμή, για την κυβέρνηση, είναι να συνεχίσει να εφαρμόζεται, να συνεχίσει να ισχύει και να εφαρμόζεται η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Και νομίζω ότι όλοι, και η αξιωματική αντιπολίτευση και οι τοπικές κοινωνίες...

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί. Άκουσα τον κύριο Βαρβιτσιώτη, χθες, τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ., που είχε πάει στη Χίο, να σας κατηγορεί ότι δεν υλοποιείτε τα συμφωνηθέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε προηγηθεί, όπου εκεί είχαν τεθεί τα ζητήματα διαχωρισμού μεταναστών-προσφύγων, προαναχωρησιακών κέντρων που θα έπρεπε να οργανωθούν και τα λοιπά και τα λοιπά. Γι’ αυτά σας κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχετε κάνει τη χώρα ένα μεγάλο καταυλισμό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Μάλιστα. Το ερώτημα είναι: Τι θα έκανε η ΝΔ στη θέση μας; Εάν η θέση της ΝΔ είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουμε τις επαναπροωθήσεις από τη θάλασσα, όπως γνωρίζετε ότι ήταν η πρακτική των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, εκεί θα διαφωνήσουμε και θα διαφωνήσουμε καθέτως. Σε ό,τι αφορά τώρα για το τι κάνουμε για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση, όλα αυτά τα συζητήσαμε και προηγουμένως. Σας λέω: Έχουμε αυξήσει την αποδοτικότητα της Υπηρεσίας Ασύλου. Μεταφέρουμε τους ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίοι θεωρούμε ότι έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να πάρουν άσυλο. Αλλά από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Και όταν κάποιος κάνει αίτηση ασύλου, θα πρέπει να είμαστε και εμείς βέβαιοι, αλλά και εκείνος ο οποίος κάνει την αίτηση ασύλου, ότι η αίτησή του θα λάβει την προσοχή, η οποία της αρμόζει, με βάση τις διεθνείς συνθήκες και με βάση το εσωτερικό δίκαιο. Αυτή είναι η βασική θέση. Και από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ή μάλλον σας ξαναλέω ότι η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου φθηνή αντιπολίτευση και για κομματικές αντεγκλήσεις.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Μιας και λέμε «κομματικές αντεγκλήσεις», οι εκλογές το 2019; Γατί η Ν.Δ. εξακολουθεί να επιμένει στο να γίνουν εκλογές τώρα. Η κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση και λόγω του ανασχηματισμού και τα λοιπά και τα λοιπά, διαπραγματεύσεων π.χ., η κυβέρνηση, λοιπόν, μιλάει πάντα για 2019;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Επιτρέψτε μου, όμως, ένα σχόλιο για αυτό το οποίο λέει η Ν.Δ.: Η Ν.Δ. έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο και πολύ φοβάμαι ότι είναι ένας στόχος εξαιρετικά επικίνδυνος, όχι για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα. Αυτό το οποίο θέλει είναι να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, να μην υπάρξει καμιά ρύθμιση του χρέους, έτσι ώστε να προχωρήσουμε...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Πώς το λέτε αυτό; Λέει να κλείσει η διαπραγμάτευση, να κλείσει η αξιολόγηση...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ζητά, όμως, η Ν.Δ. εκλογές, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την ελληνική οικονομία και θα δημιουργούσε μια μεγάλη αναταραχή, στην πραγματικότητα αυτό το οποίο θέλει είναι την πλήρη αποτυχία των διαπραγματεύσεων, τη μη ρύθμιση του χρέους, έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ένα σκληρότατο πρόγραμμα. Αυτό είναι το 4ο Μνημόνιο, το σκληρότατο πρόγραμμα το οποίο πρότεινε ο κύριος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να το προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ν.Δ..

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Κλείνουμε, σας ευχαριστούμε. Να είστε καλά, κύριε υπουργέ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Και ελπίζουμε σε τακτική επικοινωνία. Εννοώ να καθιερώσετε ανά βδομάδα την επικοινωνία, ας το κάνετε και πιο συχνά, με τους πολιτικούς συντάκτες. Χρειάζεται μια συνεχής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Όσο μπορώ, το κάνω.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Διότι και τα θέματα είναι μεγάλα, έτσι κι αλλιώς. Και καλό είναι να μην υπάρχουν και «παρασυζητήσεις παραπολιτικές».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Είναι ορθό αυτό που λέτε και προσπαθώ να το κάνω όσο μπορώ καλύτερα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα