06.02.2017

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Σχινά.

ΣΧΙΝΑΣ: Βλέπω μια κατάσταση η οποία, για κάποιους, μυρίζει εκλογές, κάποιοι λένε ότι είναι σπουδαιότερο να γίνουν εκλογές από το να υπάρξει κλείσιμο της συμφωνίας και αναφέρομαι στον λαλίστατο κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Είναι γνωστή πια σε όλους η δήλωσή του. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιες πραγματικά πρωτόφαντες καταστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα. Τουλάχιστον μέχρι τώρα ξέραμε, υπάρχουν κάτω από το τραπέζι συναλλαγές που μερικές φορές εμπλέκονταν και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα. Το παρελθόν, τουλάχιστον, έχει να δείξει κάμποσες περιπτώσεις αποδεδειγμένες. Αλλά, το ότι κρύβονταν από το πόθεν έσχες περιουσιακά στοιχεία, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο για πρώτη φορά, τουλάχιστον, εγώ 35 χρόνια που κάνω δημοσιογραφία, δεν το είχα υπόψη μου. Αλλά, δεν ξέρω τώρα αν αυτό είναι το μείζον. Παρ΄ όλα αυτά, επειδή βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στη μάχη με τη διαπλοκή –έγινε η συζήτηση την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή- και απ' ό,τι βλέπω, υπάρχουν συνεχώς στοιχεία να βγαίνουν. Θέλω να ξεκινήσουμε από εκεί. Ο κόσμος, ξέρετε, είχαμε και τον κ. Μπαλωμενάκη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα εδώ, είχαμε και εκπροσώπους της κυβέρνησης. Ο κόσμος πάντα ρωτάει: Τι θα γίνει; Θα πάει κανένας φυλακή; Θα αποκαλυφθούν αυτά τα οποία πρέπει να αποκαλυφθούν; Και το κυριότερο, θα γυρίσουν πίσω στο Δημόσιο; Τώρα, νομίζω ότι είναι ένα διαρκές ερώτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Σχινά, τα δύο ζητήματα τα οποία θέσατε εισαγωγικά, νομίζω ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Δηλαδή, από τη μια πλευρά, αυτό το απύθμενο μίσος του κ. Γεωργιάδη για την παρούσα κυβέρνηση και η προτίμησή του στο να πέσει η κυβέρνηση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μη κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι συνδεδεμένο άρρηκτα, όπως σας έλεγα, με το γεγονός ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη φοβία, αυτή τη στιγμή, στο στρατόπεδο της ΝΔ. Μια φοβία απέναντι σε όσα μέλλει να επακολουθήσουν, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που γίνεται για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, για να καταπολεμηθούν φαινόμενα διαπλοκής, για να βγουν στην επιφάνεια όλα όσα κρύβονταν από τον ελληνικό λαό για πάρα-πάρα πολλά χρόνια.

ΣΧΙΝΑΣ: Νομίζω ότι είναι προσωπική του άποψη...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Όχι, καθόλου. Εγώ νομίζω ότι από τη μεριά της ΝΔ, σας είπα, υπάρχει φόβος, για να μην πω πανικός. Διότι, κάθε μέρα που περνάει έχουμε και ένα καινούργιο σκάνδαλο το οποίο βλέπει το φως της δημοσιότητας. Πριν από λίγες μέρες στη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή στην Ολομέλεια της Βουλής έγινε πολύ μεγάλο θέμα το δάνειο το οποίο είχε πάρει ο κ. Μητσοτάκης, εκ μέρους του «Κήρυκα Χανίων» και για το οποίο δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ, επί 11 ολόκληρα χρόνια. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο καταγγέλθηκε το δάνειο και στη συνέχεια έγινε μια ρύθμιση, η οποία είναι πιο σκανδαλώδης από το ίδιο το δάνειο, η λεγόμενη ρύθμιση «μπαλόνι» -μπορούμε να πούμε περισσότερα γι' αυτό συνέχεια. Ακολουθήθηκε, εν πάση περιπτώσει, από μια νέα αποκάλυψη, αυτό το Σαββατοκύριακο, περί κρυφών περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα έπρεπε να γνωρίζουμε κάποια στιγμή, πώς αποκτήθηκαν, με ποια χρήματα αποκτήθηκαν και πώς είναι δυνατόν να αποκρύβονταν για τόσα χρόνια από τον ελληνικό λαό, όταν ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πρόσωπο το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από 10 χρόνια. Πρέπει να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης. Υποχρεούται να δώσει απαντήσεις. Δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται. Δεν μπορεί να συνεχίσει να αφήνει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ να απαντάει για λογαριασμό του. Πρέπει ο ίδιος να μας πει, τι ακριβώς έχει συμβεί με το ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από τη σύζυγό του στο Παρίσι και από πού βρέθηκαν τα χρήματα.

ΣΧΙΝΑΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, εν αναμονή απαντήσεων. Βέβαια, απαντάει επί της διαδικασίας περισσότερο μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης ή το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, όπως είπατε. Και τώρα, τι θα γίνει όμως; Εντάξει, το θέμα το οποίο συγκεντρώνει το απόλυτο ενδιαφέρον του κόσμου είναι τι θα γίνει τελικά με όλη αυτή την ιστορία. Δεν είναι μόνο ο κ. Μητσοτάκης, είναι και η NOVARTIS, είναι και η SIEMENS η οποία σε λίγο ξανανοίγει. Εκείνο το οποίο εισπράττει ο κόσμος, καταλαβαίνει ότι ορισμένες διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Το να βρεθούν Εισαγγελείς από την Αμερική εδώ, το να πάνε Εισαγγελείς από εδώ στην Αμερική, απαιτείται πάρα πολύς χρόνος. Παρ' όλα αυτά, το κοινό αίσθημα περί Δικαίου, λέει ότι δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής, δεν ικανοποιούνται. Ότι το πράγμα σέρνεται και ξανασέρνεται...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Εντάξει, δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι άλλο πράγμα η Εκτελεστική Εξουσία, άλλο πράγμα είναι η κυβέρνηση, άλλο πράγμα είναι η Δικαστική Εξουσία και ο τρόπος με τον οποίο κινείται η διαδικασία καθορίζεται από την Ποινική Δικονομία, από τους χρόνους, εν πάση περιπτώσει, των Δικαστηρίων κλπ. Εγώ, αυτό που θέλω να σας πω, είναι το εξής: Ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, αυτό το οποίο έχει κάνει, είναι να σταματήσει κάθε είδους υπόγεια προσπάθεια να συγκαλύψει υποθέσεις. Για πρώτη φορά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Και νομίζω ότι αυτό θα αρχίσει να παράγει αποτελέσματα. Ξέρετε, για να αναδειχθούν όλες αυτές οι υποθέσεις και να πάρουν το δρόμο τους στα ελληνικά δικαστήρια χρειάζεται χρόνος. Μιλάμε για υποθέσεις οι οποίες πηγαίνουν πολύ πίσω στο παρελθόν, μιλάμε για υποθέσεις για τις οποίες οι προσπάθειες συγκάλυψης ήταν τεράστιες. Αν δεν κάνω λάθος, η υπόθεση SIEMENS η οποία αυτή τη στιγμή έχει πάρει το δρόμο του ακροατηρίου, είναι μια υπόθεση η οποία πηγαίνει πίσω στο 1998, δηλαδή 19 χρόνια πριν και είναι τώρα που τελικά τα ελληνικά δικαστήρια καταφέρνουν να φτάσουν στο ακροατήριο με, αν δεν κάνω λάθος, πάνω από 60 κατηγορούμενους. Να δούμε πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά. Η κυβέρνηση παρακολουθεί. Από εκεί και πέρα, δεν έχει τη δυνατότητα και δεν θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να κάνει οτιδήποτε περισσότερο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σαφήνεια είναι ότι εμείς δεν πρόκειται να παρέμβουμε ώστε να συγκαλύψουμε, να καλύψουμε ή να προσπαθήσουμε να αποκρύψουμε στοιχεία, όπως γινόταν στο παρελθόν.

ΣΧΙΝΑΣ: Να περάσουμε τώρα σε θέματα τα οποία σχετίζονται με το κρίσιμο θέμα –όχι ότι το θέμα της διαπλοκής δεν είναι κρίσιμο, κρισιμότατο είναι και δυστυχώς είναι θέμα διαρκείας για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική πολιτική σκηνή- της αξιολόγησης και κυρίως στη φάση στην οποία βρισκόμαστε, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Έχουμε σήμερα μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη ότι το νομικό τμήμα της γερμανικής Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του κόμματος Die Linke, της γερμανικής Αριστεράς, λέει ότι δεν χρειάζεται να συνεδριάσει η γερμανική Βουλή για να δώσει πράσινο φως στη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σε περίπτωση που θελήσει να αποχωρήσει το ΔΝΤ. Θα ήθελα το σχόλιό σας πάνω σε αυτή την εξέλιξη, γιατί έχω την εντύπωση ότι για πρώτη φορά ίσως ο κ. Σόιμπλε δέχεται πολλά εξ ιδίων βέλη. Δηλαδή, βλέπουμε και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αρχίζει και διαφοροποιείται, σαφώς σε μερικά πράγματα, η άνοδος του κ. Σουλτς δημοσκοπικά φαίνεται να ανακατεύει πάρα πολύ το καζάνι στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, έχω την αίσθηση, αργότερα. Σήμερα έχουμε και το ΔΝΤ να συνεδριάζει και να συζητά για το θέμα της συμμετοχής ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, θέλω τα σχόλιά σας γι' αυτά και τη δική σας ματιά, τη δική σας εικόνα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Εντάξει, είναι μια κατάσταση την οποία γνωρίζετε ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκη με την έννοια ότι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολλοί, μιλάμε για το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μιλάμε για τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, δηλαδή ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ο ESM και φυσικά υπάρχει το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι μεταξύ όλων αυτών των εμπλεκόμενων υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή, πέρα από το να κάνουμε διαπιστώσεις, σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι να μπορέσουμε να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας, έτσι ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η β΄ αξιολόγηση και να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο. Δηλαδή, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει και προσπαθεί και θα προσπαθήσει και τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα είναι πάρα πολύ πυκνές, να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Το δεύτερο σχόλιο είναι ότι πρέπει να πούμε ότι και το ΔΝΤ, αλλά και ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να έχουν τραβήξει το σκοινί περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Από τη μια μεριά, το ΔΝΤ επιμένει σε νομοθέτηση προκαταβολικών μέτρων για το 2019 ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, 4,5 δις ευρώ, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση...

ΣΧΙΝΑΣ: Υπάρχουν, νομίζω, επανειλημμένες δηλώσεις και από τον Πρωθυπουργό...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Θα σας πω. Για ποιο λόγο, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Διότι τα μέτρα αυτά ζητούνται από το ΔΝΤ καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2019. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Ξέρετε ότι έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, το οποίο μπορεί να είναι και 1 ίσως και 1,5% πάνω από τον στόχο. Επομένως, τα σενάρια βάσης πάνω στα οποία υπολογίζεται και το δημοσιονομικό κενό, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και εκ μέρους του ΔΝΤ.

ΣΧΙΝΑΣ: Και να λάβουν υπόψη τα νέα επίπεδα δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι και από τη μεριά της γερμανικής κυβέρνησης, αν θέλετε του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, το σκοινί τραβιέται περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε, διότι ο κ. Σόιμπλε επιμένει σε μια πολιτική η οποία είναι πλήρως αντιφατική. Θέλει και «την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Δηλαδή, από τη μια μεριά απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και από την άλλη, αυτό το οποίο ζητά, δηλαδή τη μετάθεση της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους μετά από ένα ή δύο χρόνια, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε τη β΄ αξιολόγηση στην ώρα της. Διότι ο κ. Σόιμπλε μπορεί να λέει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από την κατάσταση η οποία αυτή τη στιγμή επικρατεί στη Γερμανία. Είναι και εκείνος εγκλωβισμένος, αν θέλετε, και αρκετά πολιτικά πιεσμένος από τις εξελίξεις στη χώρα του. Αυτό είναι το σχόλιο. Θεωρώ ότι διαμορφώνεται ένας συσχετισμός ή θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας συσχετισμός που θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις σύντομα.

ΣΧΙΝΑΣ: Φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιο τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Οι ακροατές μπορούν να μας στέλνουν τα ερωτήματά τους, θα τα θέσουμε υπόψη του κυρίου Τζανακόπουλου. Κύριε Εκπρόσωπε, καλό το τραγούδι των Black Sabbath, αλλά περίμενα να μας βάλετε κανένα τραγούδι γαλλικό, λόγω και της πρόσφατης επίσκεψής σας στο Παρίσι. Τι πήγατε να κάνετε; Τώρα, η Ν.Δ. βρήκε ευκαιρία πάλι να πει ότι εσείς και ο Πρωθυπουργός κάνετε ταξιδάκια αναψυχής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Η ΝΔ και ο αντιπρόεδρός της, για άλλη μια φορά, χυδαιολογούν ασύστολα. Το βασικό, όμως, θέμα, το οποίο εκτιμώ ότι τους φέρνει σε αυτή τη θέση, να εξαπολύουν για άλλη μία φορά συκοφαντίες και ψεύδη, είναι η εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί λόγω των αποκαλύψεων για το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν πάω, όμως, σε αυτό. Είναι ένας εξαιρετικά λεπτός τρόπος για να αποφύγουν τις πραγματικές απαντήσεις, να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα και να αρχίσουν τις καταγγελίες, οι οποίες είναι και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Νομίζω ότι απάντησε η κυβέρνηση με μεγάλη σαφήνεια ότι το ταξίδι αυτό, που κράτησε ελάχιστες ώρες, αφορούσε συναντήσεις με επενδυτικούς παράγοντες. Θέλω, όμως, να μείνω στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο κύριος Γεωργιάδης, να κάνει αυτές τις καταγγελίες και είμαι πεπεισμένος ότι αφορά την εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρίσκεται ο αρχηγός του, δηλαδή ο κύριος Μητσοτάκης. Ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να δώσει απαντήσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πιθανής απόκρυψης στοιχείων από το πόθεν έσχες του. Πώς βρέθηκαν τα λεφτά για να αποκτηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο; Υπάρχουν άλλα ακίνητα τα οποία δεν έχει δηλώσει; Υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχει αποκρύψει; Διότι, ξέρετε, είναι πολλά τα περιστατικά πια. Πριν από λίγα χρόνια μάθαμε για το τηλεφωνικό κέντρο της Siemens, το οποίο στη συνέχεια έσπευσε να πληρώσει, έπειτα από τις καταγγελίες που είχαν γίνει. Στη συνέχεια μάθαμε πριν από λίγες ημέρες, λόγω της εξεταστικής επιτροπής, για το απίστευτο δάνειο που πήρε, εκ μέρους του Κήρυκα Χανίων και το οποίο δεν αποπλήρωνε επί έντεκα έτη. Στη συνέχεια, βέβαια, το ρύθμισε, αλλά τέτοια ρύθμιση, φαντάζομαι κύριε Σχινά, εσάς δεν σας έχουν κάνει.

ΣΧΙΝΑΣ: Μα τα λέγαμε και με τον πρόεδρο της επιτροπής, την προηγούμενη εβδομάδα, εντεκάμισι χρόνια χωρίς να τον ενοχλήσει η τράπεζα που του έδωσε το δάνειο και χωρίς να πληρώνει τίποτα επί εντεκάμισι χρόνια, ε! Ειδικά για όσους από τους φίλους ακροατές και ακροάτριες γίνονται δέκτες βομβαρδισμού τηλεφωνημάτων από διάφορες τράπεζες για 100 και 200 ευρώ, είναι πρόκληση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Και τώρα έχουμε νέο κρούσμα, σε σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο, για το οποίο απαντήσεις δεν έχουμε πάρει ακόμα. Θέλω να σας πω –και αφού αναφέρατε τα γαλλικά τραγούδια- ότι ο κύριος Φιγιόν έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρική εκλογή, για πολύ λιγότερα, για πολύ-πολύ λιγότερα. Νομίζω ότι πλέον είναι ένα θέμα που, εκτός από τον ελληνικό λαό, θα πρέπει να απασχολήσει και τη Ν.Δ., στο εσωτερικό της. Δηλαδή, εάν είναι αυτή μία συμπεριφορά η οποία αρμόζει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΙΝΑΣ: Να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου. Ο κύριος Μητσοτάκης ισχυρίζεται για το περίφημο σπίτι του Βολταίρου, νομίζω ότι έλεγε. Δηλαδή θα πρέπει να είναι και πανάκριβο, με την έννοια ότι είναι μουσείο, δεν είναι σπίτι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Κανονικά.

ΣΧΙΝΑΣ: Ο κύριος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι είναι σε διάσταση με την κυρία Μαρέβα, τη σύζυγό του, εν πάση περιπτώσει με την πρώην σύζυγό του. Αυτό τον δικαιολογεί να μην περιλάβει στο πόθεν έσχες μια τέτοια δαπάνη; Γιατί δεν ξέρω, εξαρτάται βέβαια το πότε χώρισε. Δεν είμαστε, βέβαια, ούτε εισαγγελείς ούτε κάνουμε αστυνομική έρευνα ούτε ντεντέκτιβ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Εγώ δεν θέλω να μπω σε τέτοιου τύπου σχολιασμό. Αυτό το οποίο οφείλει να κάνει ο κύριος Μητσοτάκης είναι να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του, όπως υποχρεούται, όπως υποχρεούται απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και απέναντι στον νόμο. Νομίζω, όμως, ότι η υπόθεση αυτή θα πάρει τον δρόμο των επιτροπών πόθεν έσχες και θα ελεγχθούν όλα εξονυχιστικά. Δεν θα μπορέσει ο κύριος Μητσοτάκης, για άλλη μια φορά, να δραπετεύσει, κρυπτόμενος πίσω από το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι.

ΣΧΙΝΑΣ: Καλά, ο κύριος Μητσοτάκης πηγαίνει στο Παρίσι για να κάνει real estate business. Έτσι; Δεν ξέρω, αυτός; Στενά συγγενικά του πρόσωπα; Εσείς τι δουλειά είχατε στο Παρίσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Σας είπα ότι είχαμε μία ολιγόωρη στάση για να συζητήσουμε με επενδυτές και με τους επίσημους συμβούλους του ελληνικού κράτους για το θέμα της προετοιμασίας για την έξοδο στις αγορές.

ΣΧΙΝΑΣ: Μάλιστα. Αυτή ήταν η απάντηση που δώσατε και την επαναλαμβάνετε. Εμείς δεν έχουμε κάτι να σχολιάσουμε. Ας δώσει απαντήσεις ή ας ζητήσει συγνώμη η ΝΔ και ο κύριος Γεωργιάδης, που έκαναν τη σχετική επίθεση επί τους θέματος. Μας ρωτούν φίλοι ακροατές, επικεντρώνοντας σε θέματα που σχετίζονται με τη διαπλοκή, αλλά και με το θέμα της αξιολόγησης. Υπάρχει μήνυμα που λέει ότι με το Αιγαίο και το Προσφυγικό, δεν μπορεί να επικαλεστεί η ελληνική πλευρά κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κάνει αντίστοιχους χειρισμούς, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς μια αντίστοιχη μεταχείριση; Μιας και όντως και το θέμα του Προσφυγικού και το θέμα με το Αιγαίο είναι...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Ακούστε, αυτό είναι πολύ σημαντικό που το συζητάμε, διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητάει καμία επιείκεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή από το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα συμφώνησε να κάνει το καλοκαίρι του 2015 και απαιτεί από τους ετέρους της και δανειστές της να σεβαστούν ακριβώς τις συμφωνίες, τις οποίες και εκείνοι υπέγραψαν. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καθαρή η δική μας θέση απέναντι σε αυτά. Έχουμε πετύχει τους στόχους, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, η συμφωνία τηρείται, τουλάχιστον από τη δικιά μας μεριά, κατά γράμμα. Από τη στιγμή που την υπογράψαμε την τηρούμε και η βασική αιτία της καθυστέρησης είναι οι παραλογισμοί του ΔΝΤ, αλλά και η άρνηση της Γερμανίας να τηρήσει και εκείνη όσα έχει υπογράψει δια του ESM. Επομένως, καμία επιείκεια δεν αιτείται η ελληνική κυβέρνηση. Αιτείται την τήρηση των συμφωνηθέντων. Είναι πάρα πολύ καθαρό αυτό και θέλω να είναι πάρα πολύ καθαρό σε όλους. Τώρα από εκεί και πέρα, ναι, βεβαίως, υπάρχει μία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά πρέπει –ξαναλέω- και στην Ελλάδα να είναι όλοι πάρα πολύ καθαροί. Διότι, ξέρετε, η Ν.Δ. διαρκώς ισχυρίζεται ότι βασική αιτία της καθυστέρησης είναι η αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Και διερωτάται κανείς ποια αναξιοπιστία, τη στιγμή που όλοι οι στόχοι όχι μόνο έχουν πιαστεί, αλλά τους έχουμε υπερβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που κανένας δεν προέβλεπε και αντιθέτως είναι πολύ πιο θετικοί απ’ ό,τι προβλεπόταν. Πως είναι δυνατόν η Ν.Δ. να χρεώνει την ελληνική κυβέρνηση; Είναι προφανές το ότι είναι μικροπολιτικός ο λόγος, ο αντιπολιτευτικός λόγος της Ν.Δ. αυτή τη στιγμή.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, παρακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια αριθμούς και δείκτες, νομίζω ότι το 2015 και πολύ περισσότερο το 2016 είναι η πρώτη χρονιά από το 2009 που οι προϋπολογισμένοι στόχοι όχι μόνο απλώς επιτεύχθηκαν, αλλά υπερκαλύφθηκαν σε αντίθεση με άλλες χρονιές και περισσότερο την περίοδο 2012, 2013, 2014, όπου ήταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αλλού ντ’ αλλού οι προϋπολογισμοί...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Ακριβώς.

ΣΧΙΝΑΣ: Άλλα έλεγαν και άλλα επιτυγχάνονταν. Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να το αμφισβητήσει κανείς και πλέον δεν το αμφισβητούν. Τουλάχιστον και οι σοβαροί άνθρωποι από τη ΝΔ δεν βγαίνουν να πουν τίποτα, σε ό,τι αφορά την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Τώρα, μπαίνουν θέματα για τα οποία δεν ξέρω αν μπορούμε να σεναριολογήσουμε λίγο, αλλά θα μου το επιτρέψετε. Έχουμε σήμερα τη σύνοδο της διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν ξέρω εάν περιμένετε να υπάρχει αποτέλεσμα πάνω στο μείζον θέμα που μας αφορά. Δηλαδή, τη συνέχιση της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με απόφαση του ΔΝΤ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν νομίζω ότι σήμερα θα υπάρχει κάποια απόφαση σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα παρουσιαστεί η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν συνομιλίες. Όπως σας είπα και προηγουμένως, θα έχουμε δύο πυκνές εβδομάδες μπροστά μας μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φλεβάρη, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσει να βρεθεί μία πολιτικά ανεκτή και κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία, έτσι ώστε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα το οποίο ούτως ή άλλως έχουμε θέσει από την αρχή και στο οποίο συμφωνούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Νομίζω, πάντως, ότι διαμορφώνεται ένας συσχετισμός, σιγά αλλά σταθερά, που θα επιτρέψει μία θετική εξέλιξη.

ΣΧΙΝΑΣ: Θα ήθελα πάνω σε αυτό να σας ρωτήσω το εξής: Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε απέναντι στη συμμετοχή του ΔΝΤ. της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, για να μιλήσω γι’ αυτές τις χώρες που έχουν έτσι μια πολύ φιλική διάθεση προς την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί το θέμα έχει τεθεί; Είναι ανοιχτοί...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Οι μόνες χώρες που θέτουν ως απαράβατη προϋπόθεση, για τη συνέχιση του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η Γερμανία και η Ολλανδία. Καμία άλλη χώρα. Η Φινλανδία, η οποία ήταν η τρίτη χώρα που το έθετε ως απαράβατη προϋπόθεση, πριν από κάποιους μήνες είπε ότι μπορεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ.

ΣΧΙΝΑΣ: Δηλαδή, ρητώς οι άλλες χώρες...

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Ρητώς το πρόβλημα υπάρχει στη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά ακόμη και μία χώρα να είναι αυτό δημιουργεί, όπως καταλαβαίνετε, μία κατάσταση...

ΣΧΙΝΑΣ: Και ειδικά όταν είναι η Γερμανία, η οποία είναι ο μεγάλος χρηματοδότης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Μία κατάσταση περίεργη. Εν πάση περιπτώσει, εμάς δεν μας αφορά το εσωτερικό ή το κοινοβουλευτικό πρόβλημα που μπορεί να έχει η Γερμανία ή η Ολλανδία. Αυτό που μας αφορά είναι ότι έχουμε υπογράψει μία Συμφωνία η οποία οφείλει να τηρηθεί και δεν είναι νοητό και θεμιτό και επιτρεπτό να υπάρχουν κωλυσιεργίες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

ΣΧΙΝΑΣ: Κατά συνέπεια, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η Γερμανία και κυρίως ο κύριος Σόιμπλε. Νομίζω, πάντως, ότι και η σημερινή αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών δίνει μια άλλη δυναμική στην όλη υπόθεση. Τώρα, να έρθουμε στα θέματα τα εσωτερικά. Υπάρχει μία προφανής προσπάθεια να εστιάσει η κυβέρνηση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής με τη λήψη αλλεπάλληλων μέτρων. Και μετά την πρόσφατη εφαρμογή, όχι μόνο εξαγγελία, της γνωστής υπόθεσης με την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με τον 13ο μισθό κατ’ ουσία, γιατί σε πολλές περιπτώσεις τον έφτανε και τον ξεπερνούσε, ο κόσμος αναρωτιέται ποιο είναι το επόμενο βήμα. Σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο της διαχείρισης των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και κυρίως των συνεπειών από την κρίση, υπάρχει η προσπάθεια της κυρίας Φωτίου, της κυβέρνησης, στο θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί και είναι ένα μεγάλο μέτωπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Σχινά, υπάρχουν δύο διαφορετικοί άξονες πάνω στους οποίους προσπαθούμε να στήσουμε την κοινωνική πολιτική στα πόδια της. Διότι ξέρετε ότι -όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και από πριν- η κατεδάφισή της ήταν η κεντρική πολιτική επιλογή. Βεβαίως, αυτό στην κρίση εντάθηκε με απίστευτες, αδιανόητες περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Λοιπόν, ο πρώτος άξονας της δικής μας πολιτικής είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους προϋπολογισμούς για την παιδεία και την υγεία. Έχουμε καταφέρει να πάρουμε κάποια μέτρα, τα οποία έχουν ελαφρύνει και έχουν ανακουφίσει πάρα πολύ κόσμο. Έχουμε καταφέρει να εντάξουμε στο ΕΣΥ 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία με επιπλέον πόρους. Το ίδιο κάνουμε και στην εκπαίδευση, το ίδιο κάνουμε και στην παιδεία με στήριξη των προϋπολογισμών, αλλά και με μία προσπάθεια για μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Βεβαίως, σε αυτό το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής εντάσσεται και η προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες. Το δεύτερο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, αν θέλετε, είναι το κομμάτι της στήριξης εργασίας. Μιλάμε για τα κοινωφελή προγράμματα στήριξης εργασίας, τα οποία έχουμε καταφέρει να τα αναδιαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν θέσεις εργασίες που είναι αξιοπρεπείς και με βάση τον κατώτατο μισθό και βεβαίως, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πλέον οκτάμηνα, δίνουν στη συνέχεια τη δυνατότητα κάποιος να πάει στον ΟΑΕΔ. Βεβαίως, η μεγάλη στρατηγική προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είναι με μια σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, με την προσπάθεια επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να αυξήσει το μερίδιο των μισθών στο συνολικό ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο βασικός δείκτης που θα δείξει αν και κατά πόσο καταφέρνουμε να μειώσουμε τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία. Αν έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε το μερίδιο των μισθών στο συνολικό ΑΕΠ, τότε νομίζω ότι θα είναι η βασική στιγμή που πλέον οι ανισότητες θα αρχίσουν να παίρνουν την κατιούσα.

ΣΧΙΝΑΣ: Να πάμε μέσω Γερμανίας και Παρισίων σε ένα εσωτερικό θέμα. Θέλω να εστιάσω στο εσωτερικό μέτωπο. Βλέπουμε ότι υπήρξε μια προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, νέους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι δεδομένη η προσέγγισή της με την ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Και ενώ σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια πολύ θετική ανταπόκριση καλή σχέση με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, στην Ελλάδα θα έλεγα ότι με το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Υπάρχει μια ένταση και χρησιμοποίηση υψηλών τόνων από πλευράς της κυρίας Γεννηματά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα το σχόλιό σας. Βλέπετε ως κυβέρνηση την πιθανότητα συνεργασίας με την πλευρά της κυρίας Γεννηματά σε κάποια θέματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Να ξεκινήσουμε από την Ευρώπη. Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή ελίτ, πολιτική και οικονομική, αμφισβητείται πλέον σε παραπάνω περιοχές, σε παραπάνω χώρες, από όσες μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Είχαμε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, έχουμε την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, έχουμε μία αμφισβήτηση σε επίπεδο κινηματικό στην Ισπανία. Φυσικά έχουμε και το brexit, όπου στην πραγματικότητα εκφράστηκε μία αντιευρωπαϊκή λογική από τον βρετανικό λαό, καθώς θεωρήθηκε ότι βασική αιτία των ανισοτήτων και της περιθωριοποίησης ήταν η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, βλέπουμε έναν ευρωσκεπτικισμό ο οποίος κερδίζει έδαφος. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει καταλάβει ότι αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στις πολιτικές της Ε.Ε., αυτός ο ευρωσκεπτικισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και γι’ αυτό βλέπουμε ότι κάνει κάποια δειλά πρώτα βήματα, που αμφισβητούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, αμφισβητούν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, προσπαθούν να λειτουργήσουν με μία λογική η οποία είναι, ας το πούμε, μία λογική δημοσιονομικής επέκτασης. Είναι δειλά βήματα. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία φαίνεται να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είναι βήματα τα οποία, όμως, πρέπει να τα αναγνωρίσουμε. Αντιθέτως, στην Ελλάδα βλέπουμε μία συμπόρευση της σοσιαλδημοκρατίας. Αν θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει έτσι, κεντροαριστερά συνηθίζουμε να τη λέμε εδώ, γιατί η σοσιαλδημοκρατία έχει και άλλου είδους κοινωνικά ριζώματα, τα οποία το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ. Εν πάση περιπτώσει, η κεντροαριστερά στην Ελλάδα φαίνεται να μην θέλει να κάνει αυτοκριτική για την περίοδο 2010-2014. Αντιθέτως, την υπερασπίζεται με πάρα πολύ μεγάλη ένταση και φαίνεται να μην θέλει να σπάσει τη μεγάλη συμμαχία που οικοδομήθηκε από το 2012 και μετά με τη ΝΔ. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει, είναι κάτι το οποίο δεν είναι θετικό για τις πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, περιμένουμε να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει τελικά να κοιτάξει πέρα από τη στρατηγική του συμμαχία με τη ΝΔ και να αλλάξει στάση απέναντι στα πολύ μεγάλα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Ευχαριστώ, να είστε καλά.

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα