04.03.2017

 A509058

-Τελικά το «ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικά μέτρα» που είπε ο πρωθυπουργός ήταν διαπραγματευτική τακτική;

Στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη επετεύχθη μια κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Σύμφωνα με αυτήν, κάναμε αποδεκτή μια αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος υπό την προϋπόθεση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Υποχωρήσαμε λοιπόν ως προς το μείγμα της πολιτικής, αλλά εξασφαλίσαμε ότι δεν θα επιβαρυνθεί η ελληνική οικονομία ούτε με ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας. Επομένως, η διαπραγματευτική τακτική μας μάλλον επιβεβαιώθηκε.

- Ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι δεν θα δεχτεί μείωση του αφορολόγητου. Σήμερα μέχρι ποιο ποσό είστε διατεθειμένοι να πείτε το «ναι» και ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση;

Σας απάντησα και προηγουμένως. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια υποχώρηση ως προς το δημοσιονομικό μείγμα καθώς αποτελούσε απαίτηση των εταίρων το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη συνέχιση του προγράμματος. Την ίδια στιγμή όμως εξασφαλίσαμε ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επιβαρυνθεί με επιπλέον λιτότητα και θεωρούμε ότι αυτή η υποχώρηση είναι πολιτικά αλλά και κοινωνικά ανεκτή, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η β΄ αξιολόγηση.

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους εταίρους και πότε βλέπετε την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ;

Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, είναι εφικτός στόχος να επιτευχθεί το Staff Level Agreement μέχρι τις 20 Μαρτίου, που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup. Αυτό ωστόσο αποτελεί το πρώτο σκέλος της συνολικής συμφωνίας την οποία επιδιώκουν όλες οι πλευρές, αφού θα πρέπει στη συνέχεια να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE. Αυτή είναι μια διαδικασία που, όπως καταλαβαίνετε, παίρνει χρόνο, ωστόσο σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο του χρέους. Εκτιμώ δηλαδή ότι έχουμε μπει σε μια τροχιά συγκλίσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα.

-Επειδή είναι λίγο ασαφές, θα κληθεί η παρούσα Βουλή να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα;

Όπως ξεκαθάρισε τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, η κυβέρνηση στοχεύει σε μία συνολική συμφωνία, η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τόσο οι επιβαρύνσεις όσο και οι ισοβαρείς ελαφρύνσεις, της συμφωνίας, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και η εφαρμογή τους θα αφορά το διάστημα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή από το 2019. Αλλά σε αυτό το σημείο θέλω να καταστεί σαφές πως δεν τίθεται κανένα θέμα εφαρμογής μέτρων από το 2018, όπως κυκλοφόρησε σε σχετικά δημοσιεύματα τις προηγούμενες μέρες, βασισμένα σε ψευδείς διαρροές.

-Θα καλέσετε τον κ. Κυριάκο Mητσοτάκη να ψηφίσει την όποια συμφωνία στην οποία θα καταλήξετε;

Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές ,είναι αρραγής και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όταν έρθει η συνολική συμφωνία στη Βουλή. Τα σενάρια περί δήθεν αυξημένης πλειοψηφίας στη Βουλή, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα “διαρρέει” η ΝΔ για να καταφέρει στη συνέχεια να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο, δεν μας αφορούν. Επομένως, αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Μητσοτάκης πόνταρε τα πάντα στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και έφτασε μέχρι το Βερολίνο για να υποβάλλει διαπιστευτήρια υποταγής, θα πρέπει τώρα να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να αποφασίσει τι θα κάνει η ΝΔ. Θα στηρίξει κοινοβουλευτικά μία συμφωνία με θετικό πρόσημο, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τις περιοριστικές διαρθρωτικές αλλαγές και σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή θα επιβεβαιώσει το στρατηγικό του αδιέξοδο, καταψηφίζοντας μία συμφωνία σαφώς καλύτερη από αυτήν που μας ζητούσε να υπογράψουμε;

-Φοβάστε ότι μπορεί πλέον να έχετε περάσει κι εσείς στη συνείδηση του κόσμου ως μια μνημονιακή δύναμη και ως εκ τούτου να έχετε διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις σας με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας;

Η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας, των ασθενέστερων στρωμάτων και των εργαζομένων, μέσα στους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αυτή την αρχή, στην οποία βασίζεται η εντολή που μας δόθηκε από τον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2015, ακολουθήσαμε και ακολουθούμε. Και την ίδια στιγμή αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει η πορεία της οικονομίας για να στηριχθούν εμπράκτως τα χαμηλότερα στρώματα, την ώρα που απέναντι μας έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που εχθρεύεται τέτοιες κινήσεις και δίνει μάχες οπισθοφυλακής για τα συμφέροντα μίας ολιγομελούς ελίτ της χώρας.
Γι’ αυτόν τον λόγο και η κυβέρνηση αγωνίζεται για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε να επανέλθει η ευρωπαϊκή κανονικότητα στην αγορά εργασίας, την ώρα που ακραίοι κύκλοι των δανειστών αλλά δυστυχώς και η Ν.Δ, θέλουν την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη. Για τον ίδιο λόγο, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε μετ’ επιτάσεως να δεχθούμε άρον άρον τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση κατάφερε να φτάσει σε μια προσυμφωνία με τους δανειστές, η οποία για πρώτη φορά, όπως συνομολόγησαν και οι επικεφαλής των θεσμών, στοχεύει να κλείσει τον κύκλο της λιτότητας και να φέρει σταδιακά αναπτυξιακό πρόσημο. Επομένως, στη βάση των πεπραγμένων και των πολιτικών και μετά το πέρας της κυβερνητικής θητείας θα κληθεί να επιλέξει η κοινωνική πλειοψηφία.

- Πλέον τι είναι αυτό που σας ενώνει με τους ΑΝ.ΕΛ; Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσουν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο; Εντέλει είναι θέμα προσώπων, όπως οι κ.κ Βενιζέλος και Λοβέρδος, που δυσκολεύουν την όποια προσέγγιση;

Η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η οποία βασίζεται στην ειλικρίνεια και ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015 έχει δοκιμαστεί, συνεχίζει να δοκιμάζεται κάθε μέρα και προχωρά απρόσκοπτα. Προφανώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ εκκινούν από διακριτές πολιτικές αφετηρίες, ωστόσο έχουν συνισταμένη τον αγώνα κατά της διαπλοκής που έφτασε τη χώρα στα σημερινά δεινά. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώ πως η χρονική συγκυρία για μία τέτοια συζήτηση είναι άστοχη. Εκτός αυτού ωστόσο, το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα η ελληνική Κεντροαριστερά, είναι κατά πόσον θα πάρει διαζύγιο από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και θα στραφεί στις ρίζες της και στις προοδευτικές δυνάμεις. Επομένως, το ερώτημα που θέτετε δεν μπορεί να απαντηθεί στη βάση μικροπολιτικών συμφωνιών αλλά στη βάση πολιτικού και ιδεολογικού προσήμου. Εκτός αυτού, μια συνεργασία θα προϋπέθετε τη σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο με πρόσωπα, αλλά με τα δίκτυα διαπλοκής και τους εκπροσώπους τους εντός του κόμματος. Θα προϋπέθετε μια ριζική στροφή του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής η ηγεσία του δεν φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα