04.12.2015

pappas rome

Επίσκεψη εργασίας στη Ρώμη πραγματοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Νίκος Παππάς, στις 4/12/2015, όπου είχε συνάντηση με τον ιταλό υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Sandro Gozi.

Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο αξιωματούχων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ένωσης Ανταποκριτών της Ρώμης, παρουσία δημοσιογράφων ιταλικών ΜΜΕ και ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παππάς ευχαρίστησε την ιταλική κυβέρνηση για τη στήριξή της προς την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και στόχους και πρέπει να ενισχύσουν την συνεργασία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην επαναληφθούν κρίσεις, όπως η ελληνική.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο yπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στις αποτυχίες των μέχρι τώρα εφαρμοσθέντων προγραμμάτων, αλλά και τις συνέπειες που είχε η εφαρμογή τους –ιδίως όσον αφορά τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις που δεν αποσταθεροποιούν την οικονομία ούτε και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, στόχος δε είναι η οριστική ακύρωση οποιασδήποτε συζήτησης για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ στο μέλλον. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για το κράτος και τη διοίκηση, που μέχρι τώρα δεν έγιναν, τονίζοντας ότι για την προσέλκυση των επενδύσεων δεν απαιτείται η μείωση των φόρων, αλλά καθαροί κανόνες, αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα αλλά και σύστημα αδειοδότησης για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τόνισε ότι ήδη η κυβέρνηση προχώρησε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ τόνισε ότι η παρούσα επιλογή είναι η ελαφρά αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αποφευχθεί η 12η κατά σειρά μείωση των συντάξεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα σύμπηξης ενός μετώπου Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας ή εν γένει του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Παππάς τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα πολιτικών επιλογών και όχι γεωγραφικό, ενώ υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές και αριστερές ιδέες επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς οι νεοφιλελεύθερες συνταγές δεν λειτουργούν. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη του γάλλου Προέδρου κ. Hollande στην Ελλάδα και, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, για τη στήριξη εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται καμία ανησυχία αστάθειας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη δύναμη σταθερότητας, ενώ σχολίασε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει ένα ζήτημα στρατηγικής, καθώς διαψεύσθηκε η στρατηγική που υποστήριζε ότι με το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ. Επιπλέον, σημείωσε ότι είναι δυνατός ο σχηματισμός κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών με άλλα κόμματα τις αντιπολίτευσης επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Ansa για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι «δεν ζητήσαμε εμείς την παρουσία του ΔΝΤ», καθώς, όπως σημείωσε, «θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να λύνει μόνη της τα προβλήματά της». Όπως επεσήμανε, την παρουσία του ΔΝΤ την θέλησαν οι χώρες που αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ συμπλήρωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις συμφωνίες και αντιμετωπίζει το ζήτημα άμεσα.

Τέλος, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να δώσει μάχες για «άχρηστες» δομές και δαπάνες, έδωσε δε το παράδειγμα της ενοποίησης των δύο Γενικών Γραμματειών που βρίσκονται υπό την πολιτική του εποπτεία.

Από την πλευρά του, ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Gozi ευχαρίστησε τον κ. Παππά για την παρουσία του και τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και στόχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σημείωσε, η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή βρέθηκε για μεγάλο διάστημα παγιδευμένη μεταξύ αφενός μιας τεχνοκρατικής προσέγγισης και αφετέρου ενός λαϊκιστικού λόγου, υπογραμμίζοντας ότι έφτασε η ώρα να δοθεί η προτεραιότητα στην πολιτική.

Ο κ. Gozi σημείωσε ιδιαίτερα τη σημασία της ρήτρας ευελιξίας στον προϋπολογισμό ως παράδειγμα των αποτελεσμάτων που μπορούν να επιτευχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτοντας ότι μπορούν ακόμη να γίνουν πολλά και σε συνεργασία με την αριστερά. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Τέλος, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που η Ιταλία αποδίδει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 60 ετών από τις ευρωπαϊκές συνθήκες το 2017, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για μια πραγματική επανεκκίνηση της ΕΕ, με τη συμμετοχή των κρατών που επιθυμούν αυτήν την επανεκκίνηση, ιδρυτικών και μη.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Επικρατείας παρενέβη σε εκδήλωση που οργάνωσε το «Δημοκρατικό Πεδίο», ο πολιτικός-πολιτιστικός τομέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, με τίτλο «Μία άλλη Ευρώπη, για παράδειγμα». Στην εκδήλωση παρενέβησαν ο ιταλός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Gozi, ο Καθηγητής κ. Μοσχονάς, που παρουσίασε σύντομη συγκριτική μελέτη της αντιμετώπισης κρίσεων από τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, o ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Bettini, ο αντιπεριφερειάρχης του Lazio κ. Smeriglio και το στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Rosati.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναδειχθεί στην εξουσία όχι λόγω της κακής εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, αλλά λόγω τριών κρίσιμων στρατηγικών επιλογών: Πρώτον, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι ο ελάχιστος χώρος όπου η πολιτική μπορεί να παρέμβει εμποδίζοντας την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ η έξοδος από το ευρώ δεν παρέχει τις προϋποθέσεις για την καταπολέμηση αυτών των πολιτικών. Δεύτερον, η προσέγγιση στα κοινωνικά κινήματα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έπεισε τους πολίτες ότι η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι δημοκρατική και όχι η άρνηση της δημοκρατίας. Τρίτον, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία επιλογή διακυβέρνησης, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στην κυβέρνηση και μετά τη συμφωνία επειδή επέλεξε να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό δύο φορές, τόσο με το δημοψήφισμα, όσο και με τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πολιτικής λιτότητας, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια μετριασμού της μέσω διαπραγμάτευσης, δίνοντας ως παράδειγμα τη μείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος, την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τη νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο, τους νόμους για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα, για το οποίο τόνισε ότι με μία ελαφρά αύξηση των εισφορών μπορεί να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις. Με αυτό το πρόγραμμα, προσέθεσε, πραγματοποιούμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις να τεθεί τέρμα στην καταστροφή των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων.

Δίνοντας ως παράδειγμα αυτό που συνέβη κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές - όταν επιτυγχανόταν η προσέγγιση σε πολιτικό επίπεδο, αυτή αναιρείτο από τους θεσμούς - ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «πρόκειται ακριβώς για την πολιτική αρχιτεκτονική που πρέπει να αρνηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημοκρατία και στην πολιτική. Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης η εφαρμογή του προγράμματος που αφορά την Ελλάδα να αξιολογείται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίχθηκε και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τους δικούς της θεσμικούς μηχανισμούς ώστε να μη χρειάζεται την αρωγή τρίτων όπως το ΔΝΤ.
Από την πλευρά του, ο ιταλός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Gozi αναφέρθηκε εκτενώς στο παράδειγμα του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, ως παράδειγμα αφενός «ισχυρής ηγεσίας», αφετέρου «της σοφίας του να ρισκάρεις», σχολιάζοντας ότι μπορεί να αντλήσει από αυτό μαθήματα και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο κ. Gozi απέρριψε λογικές εξόδου από το ευρώ, σχολιάζοντας ότι το παράδειγμα του κ.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει ότι δεν είναι αναγκαία, ενώ συμφώνησε με τον κ. Παππά ως προς την αναγκαιότητα οι μάχες να διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ιταλός Υφυπουργός σημείωσε ότι η ανάγκη περαιτέρω ολοκλήρωσης είναι «τόσο επείγουσα όσο και μακρινή», ενώ υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πολιτική, και όχι στους τεχνοκράτες, ώστε «να μην διαπραγματεύονται οι ευρωπαίοι ηγέτες για δεκαεπτά ώρες για τεχνικές λεπτομέρειες για τα αρτοπωλεία στην Ελλάδα», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Gozi κάλεσε την αριστερά στην Ιταλία να δει ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι η ακροδεξιά και όχι ο κ. Renzi, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα που οι μάχες στην Ευρώπη απέφεραν, όπως η ρήτρα ευελιξίας, το πρόγραμμα επενδύσεων αλλά και η πλήρης αλλαγή κλίματος μεταξύ της προηγούμενης σύνθεσης της Επιτροπής Barroso σε σχέση με την Επιτροπή Juncker.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό Radio Radicale, που την έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.radioradicale.it/scheda/460494/atene-bruxelles-roma-unaltra-europa-per-esempio

 

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα