16.12.2015

nikos pappas ape ekdilwsiΗ ιστορία των 110 χρόνων ύπαρξης του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του αρχαιότερου εν ζωή ειδησεογραφικού οργανισμού με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία παράλληλη με τη νεότερη ιστορία της χώρας, τιμήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο θέατρο του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης".

"Στηρίζω ενθέρμως την αποστολή του ΑΠΕ, το οποίο συνδυάζει αρμονικά την υποδειγματικώς αντικειμενική ενημέρωση, με τη συνεπή εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του που διαβάστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

Έναν δημόσιο φορέα "υψηλού κύρους και επαγγελματισμού" χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως υπογράμμισε, "ένας ολόκληρος αιώνας και επιπλέον δέκα χρόνια συνεχούς δραστηριότητας είναι πραγματικά πάρα πολύς καιρός. Πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κάποιος πόσο πολύ έχει αλλάξει η ενημέρωση μέσα σε αυτό το διάστημα. Από την εποχή του τηλέγραφου, μέχρι τη σημερινή διαδικτυακή εποχή, το Αθηναϊκό Πρακτορείο δίνει τη μάχη της έγκαιρης, πλήρους και, προπαντός, αξιόπιστης ενημέρωσης. Το κατάφερε γιατί είναι ένας δημόσιος φορέας υψηλού κύρους και επαγγελματισμού. Εύχομαι πολλά ακόμα χρόνια προσφοράς και συνέχειας στην ιστορική αυτή διαδρομή. Και στους εργαζόμενους, δύναμη και υγεία".

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισήμανε ότι "είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι είδηση δεν είναι απλώς η πληροφορία. Η είδηση είναι πρώτα και κύρια το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και αυτή την αποστολή υπηρετεί διαχρονικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ". Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ "ένα οχυρό αξιοπιστίας", καθώς "η ένδειξη -όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ- αποτελεί και θα αποτελεί σφραγίδα εγκυρότητας και προστασίας των πολιτών".

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας απάντησε στις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση ότι επιθυμεί δια της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται ο έλεγχος στην κυβερνητική πολιτική. "Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο", επισήμανε, "γιατί στο παρελθόν η απειλή της διαδικασίας νόμιμης αδειοδότησης ήταν το μέσο πίεσης της πολιτικής εξουσίας προς τα ΜΜΕ. Αν κάτι λείπει αυτό τον καιρό είναι η ρύθμιση και οι καθαροί κανόνες".

Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, που έχει καθυστερήσει: "Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ψηφιστεί το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης. Δυστυχώς υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτό που πρέπει να επαναλάβω με σαφήνεια είναι ότι η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία γιατί δεν τιμά κανένα κόμμα, καμία πτέρυγα της βουλής, κανένα θεσμό, κανέναν άνθρωπο αυτή η διαδικασία να μην ολοκληρώνεται τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένος ο νόμος".

Στην εκδήλωση παρέστη και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. «Έκλεισαν τα πρώτα 10 χρόνια του δεύτερου αιώνα. Αυτό είναι συγκλονιστικό. Στιγμές ιστορίας, γεγονότα, διάχυσης ειδησεογραφίας. Ένα γεγονός το οποίο δεν καταγράφεται ή δεν διαδίδεται πολύ συχνά είναι σαν να μη συνέβη. Και αυτή είναι η αξία της παραγωγής της είδησης, της διάχυσης της είδησης και βεβαίως με αντικειμενικό και ουσιαστικό τρόπο», είπε η κα. Γεροβασίλη μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης. Μιας εκδήλωσης που, όπως παρατήρησε, γίνεται σε μια συγκυρία, σε μια στιγμή που δεν έχουμε μόνο τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και κοινωνικής κρίσης, «η οποία έχει αγγίξει και τον χώρο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, με έναν τρόπο που συχνά παραβιάζει όλες τις αρχές της δεοντολογίας της δημοσιογραφίας και συχνά στα όρια του φασισμού».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΑΠΕ με τον ρόλο του τόσα χρόνια -που ευχήθηκε «να είναι κι άλλους αιώνες και θα είναι, αυτό δείχνει»- «θα παράγει, θα μεταδίδει τις στιγμές της πραγματικής ιστορίας, τα πραγματικά γεγονότα με τρόπο αντικειμενικό».
«Οι πολίτες», υπογράμμισε, «έχουν ανάγκη την ενημέρωση, την ουσιαστική και αληθινή ενημέρωση, διότι ο μη ενημερωμένος πολίτης δεν μπορεί να είναι ενεργός πολίτης». Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα δημόσιο αγαθό, μια αξία που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουν, οι δημοσιογράφοι από τον ρόλο τους και οι πολιτικοί από τον δικό τους.

Η εκδήλωση "χρωματίστηκε" τον Βασίλη Βασιλικό και τον Θάνο Μικρούτσικο, ενώ πλαισιώθηκε από έκθεση με 50 φωτογραφίες από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που αποτυπώνουν σημαντικές στιγμές από την ελληνική ιστορία. Περίοπτη θέση στην έκθεση κατείχε αντίγραφο άρθρου της εφημερίδας "Εστία" για την ίδρυση του ΑΠΕ το 1905.

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα