11.03.2016

DSC 0013Ο Υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε σήμερα με τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους του ξένου Διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Επικράτειας τόνισε ότι το βασικό μήνυμα που θέλει να μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα μέσω των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων είναι ότι «Η Ελλάδα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο». Ο Υπουργός Επικράτειας ανέλυσε τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

 • Μετά την επιβολή των capital controls, όλες οι προβλέψεις σχετικά με την ελληνική οικονομία έκαναν λόγο για ύφεση 3%. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σχεδόν μηδενική ύφεση, επίτευγμα που προέκυψε από το σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.
 • Το 2015 τα έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ, σε μια χρονιά με πολλές αναταράξεις και εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις συνεχιζόμενες και συστηματικές προσπάθειες για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων καταλόγων με Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού και τον έλεγχό τους για πιθανή φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων στο εσωτερικό της χώρας.
 • Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφτασε το 97,5%. Η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απορρόφηση.
 • Η Ελλάδα υλοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ιουλίου και κανείς δεν θέτει σήμερα θέμα αξιοπιστίας των Ελληνικών Αρχών. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και θα ακολουθήσει, όπως έχει συμφωνηθεί, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
 • Υλοποιείται μια πολύ σημαντική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, με τη δημιουργία μητρώου στελεχών υψηλών προσόντων, από το οποίο θα καλύπτονται οι θέσεις ευθύνης. Επίσης, καθιερώνεται 5ετής θητεία των γενικών γραμματέων ώστε να διασφαλίζεται η θεσμική «μνήμη» του κράτους και να αποκλείονται οι κομματικού χαρακτήρα επιλογές.
 • Δρομολογείται ο διεθνής διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια λειτουργίας τους με διαρκείς «παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας».
 • Προχωρά μια εξαιρετικά σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι σήμερα το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, εξαιτίας της πολύ υψηλής ανεργίας, της κατάρρευσης των αποθεματικών, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού. Η μεταρρύθμιση βασίζεται στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, σε συνδυασμό με τη ρήτρα ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει αύξηση των συντάξεων όσο θα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. Μετά από 12 συνεχόμενες μειώσεις των συντάξεων (κατά 40% από το 2010), η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντισταθεί σε νέες περικοπές.
 • Στο αμέσως προσεχές διάστημα έρχεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που ενισχύει τις επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, οι οποίες επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
 • Έχουν προχωρήσει οι συμφωνίες σχετικά με τα αεροδρόμια, τον ΟΛΘ και τον Αστέρα.
 • Στο προσφυγικό η Ελλάδα αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και περιμένει ότι το ίδιο θα κάνει και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα η Ευρώπη, αφού η έννοια του μέλους μιας Ένωσης είναι να μοιράζεσαι και ευκαιρίες και ευθύνες. Και όχι, βέβαια, η λογική ο καθένας να κοιτάει την αυλή του όταν προκύπτει μια κρίση.

 

* Το Club of Economic and Commercial Diplomats στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1997. Σήμερα αριθμεί περίπου 40 μέλη.

DSC 0051DSC 0076

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

 1. Διαφάνεια
 2. Βιβλιοθήκη
 3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

 • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
 • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
 • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
 • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα