Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

Για την ανάρτηση του κ. Τσίπρα με το νέο video του ΣΥΡΙΖΑ

Αλήθεια, πέρα από τις διαφορές μας, όταν ακούς Ανώτατη Εκπαίδευση, ελληνικά Πανεπιστήμια, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι ότι μπαίνει η Αστυνομία και δέρνει; Αλήθεια τώρα, είσαι κόμμα, είσαι η Αξιωματική Αντιπολίτευση και θες να προσεγγίσεις τους νέους -πηγαίνεις ανά θεματική και πιάνεις την Ανώτατη Εκπαίδευση- και το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι ότι μπαίνει η Αστυνομία και δέρνει; Αυτό είναι τα ελληνικά Πανεπιστήμια; Δεν είναι αυτό. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι γνώση, μόρφωση, βιβλιοθήκες, έρευνα, διεθνείς διακρίσεις, συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ευκαιρίες κοινωνικής ανέλιξης για τα νέα παιδιά. Είναι μια σειρά από μέτρα και πολιτικές. Αυτό είναι τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Είναι εγκλωβισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δικούς του λόγους -από αντιπολιτευτικό μένος και όχι μόνο- σε ερμηνευτικά σχήματα, σύνδρομα, παραστάσεις του περασμένου αιώνα, άλλων δεκαετιών. Δεν έχει αντιληφθεί ότι είμαστε στο 2023, ότι το ζητούμενο για τη νέα γενιά που μπαίνει στο Πανεπιστήμιο είναι να διαβάσει καλύτερα, να μορφωθεί καλύτερα, να τελειώσει τις σπουδές της, να τις εξελίξει, να κάνει μεταπτυχιακά, διδακτορικά, να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερη μόρφωση μπορεί για να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό. Αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο. Και δεύτερον, διότι έχει μια αδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει με σαφήνεια σε πολύ απλά ερωτήματα. Βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη; Συμμορίες που καταστρέφουν ή συντεταγμένη Πολιτεία που φτιάχνει;

Έχουμε έναν καινούριο νόμο για το άσυλο που έχει οδηγήσει, με την καλύτερη συνεργασία των πανεπιστημιακών Αρχών, να έχουμε συντριπτικά λιγότερα περιστατικά βίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε σχέση με αυτά που είχαμε στο παρελθόν. Έχουμε έναν νόμο για τις μολότοφ που έχει αποτρέψει πάρα πολλούς «επαναστάτες» και αμφισβητίες επαγγελματίες να κάνουν αυτές τις καταστροφές. Έχουμε μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν βελτιώσει πάρα πολύ την κατάσταση.

Για την παράταση για ένα επιπλέον έτος της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου

Εάν υπήρχαν μέσα στους κύκλους της ΕΥΠ, ορισμένοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου και έκαναν πράγματα, τα οποία είναι τελείως  εκτός από τη λογική που πρέπει να έχουν οι μυστικές υπηρεσίες μιας χώρας, χωρίς τις ασφαλιστικές δικλίδες και τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν, αυτά θα φανούν, θα αναδειχθούν, δεν θα μείνει καμία σκιά. Αν υπήρχαν κάποιοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου, αυτό θα φανεί. Δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι.

Η Κυβέρνηση δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Έφυγε κόσμος από την ΕΥΠ και στη συνέχεια έγιναν σημαντικές αλλαγές και σε ό,τι αφορά εσωτερικά την ΕΥΠ. Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, δεύτερος Εισαγγελέας, ασφαλιστικές δικλείδες για πολιτικά πρόσωπα και μια σειρά από άλλες διαδικασίες που θωρακίζουν, κυρίως, σε ό, τι αφορά στις νόμιμες επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων. Υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Από την πρώτη στιγμή πήραμε ουσιαστικές αποφάσεις.

Αναρωτιέμαι εάν έχουν τη στοιχειώδη ευφυία ή ευαισθησία, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, να αντιληφθούν ποιος ωφελείται από την επίθεση στον Αρχηγό τον Ενόπλων Δυνάμεων. Αναρωτιέμαι εάν εκτός από το να διαβάζουν τους δημοσιογραφικούς βραχίονες -και να θεωρούν ως δεδομένα όλα αυτά της κοπτοραπτικής, που κατά καιρούς δημοσιεύονται και όλα αυτά τα ανυπόστατα και μη σοβαρά πράγματα- αν πληροφορούνται τι γράφεται και τι λέγεται στον τουρκικό Τύπο. Αν διαβάζουν εφημερίδες, αν ακούν τις τηλεοράσεις, αν τους ενημερώνουν για όλα αυτά. Αν τους προβληματίζει το πώς αξιοποιείται το περιεχόμενο των κομματικών ανακοινώσεων και δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ό, τι αφορά στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Ρωτήσαμε ευθέως αν εμπιστεύονται τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν εμπιστεύονται τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων που διαχειρίστηκε την κρίση στον Έβρο. Δεν εμπιστεύονται τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, που μαζί με τους Αξιωματικούς, την Κυβέρνηση, διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Άγκυρας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Δεν εμπιστεύονται ένα οικοσύστημα Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικής, πολιτικής ηγεσίας, Κυβέρνησης, διπλωματίας, που έχει θωρακίσει τη χώρα σε βαθμό που δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που είχαμε στο παρελθόν. Με συμφωνίες με τις μεγάλες δυνάμεις, με μεγάλη εμβέλεια των απόψεών μας, με τεράστια αναβάθμιση της αποτρεπτικής μας ικανότητας, με ενίσχυση της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Αυτά είναι απαράδεκτα. Ξεπερνούν τον πολιτικό καιροσκοπισμό κυρίως σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτή την εποχή.

Για τις εκλογές

Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών είναι κάτι που το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα προσδιορίσει. Το σημαντικό σε σχέση με τις εκλογές είναι ότι εμείς μείναμε συνεπείς στη δέσμευσή μας ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Δεν νομίζω κανείς να μας κατηγορεί για αθέτηση αυτής της υπόσχεσης, από την ώρα που οι εκλογές θα γίνουν από τον Απρίλιο και μετά και με δεδομένο ότι πιθανότατα θα είναι μια εκλογική διαδικασία δύο φάσεων.

Ο κόσμος τα έχει όλα μπροστά του. Μπορεί να συγκρίνει τετραετίες, Πρωθυπουργούς, πρόσωπα. Να ζυγίσει το διεθνές περιβάλλον, πολιτικές και να πάρει τις αποφάσεις του για το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες.

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί με σωφροσύνη κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας

Έχουμε αποδείξει ότι κινούμαστε με σωφροσύνη. Δεν κινούμαστε στον πολιτικό χρόνο με βάση τη λογική «δώσε κάτι, για να εξαγοράσεις». Η στήριξη στην κοινωνία είναι για να ανταπεξέλθει στις πρωτόγνωρες δυσκολίες που μας βρήκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια. Ο πλανήτης δεν έχει ξαναγνωρίσει τέτοιες  δυσκολίες μετά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η στήριξη είναι προϊόν της οικονομικής μας πολιτικής. Το γεγονός ότι δεν συζητάμε εδώ και έξι-επτά μήνες καθόλου για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια, δεν έγινε στην τύχη. Δεν εξαφανίστηκε κάποια στιγμή ως μαγική εικόνα. Έγινε γιατί υπήρχε μια συγκεκριμένη πολιτική. Κάθε δυνατότητα που υπάρχει, αξιοποιείται με σωφροσύνη για να ωφεληθεί η κοινωνία και για να ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης και προκοπής για τον κόσμο.

Οφείλονται συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι «η μπάλα στην εξέδρα»

Αυτά που μας λένε είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Εδώ υπάρχει μάρτυρας χωρίς κουκούλα. Δεν πήγε με κουκούλα, με ψευδώνυμο, «μου είπαν, σου είπα», κωδικός «Χ, Ψ, Ω», χωρίς κουκούλα. Πήγε μάρτυρας στο Δικαστήριο και είπε ότι σακούλες με χρήματα πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε μάρτυρας ότι πήγαν τα χρήματα εκεί.

Εδώ υπάρχουν μια σειρά από ερωτηματικά. Πρώτον, αυτά ο κ. Καλογρίτσας τα λέει χρόνια. Τον έχει μηνύσει κανείς; Τον έχει μηνύσει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεύτερον, τι όφελος είχε ένα συγκεκριμένο σύστημα να στέλνει αυτές τις σακούλες και τις βαλίτσες με τον επταψήφιο αριθμό χρημάτων στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, τι εξυπηρετήσεις έγιναν και πήγαιναν αυτές τις σακούλες και τις βαλίτσες με επταψήφια νούμερα στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ δεν έχουμε κάποιον που τα είπε σε μια κουβέντα, σε ένα πάνελ, του ξέφυγε, που φόραγε μια κουκούλα.  Στο φως της ημέρας, με το πρόσωπό της, ενόρκως, σε Ειδικό Δικαστήριο βγήκε και είπε αυτά τα πράγματα. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση την οποία, προφανώς, θα παρακολουθήσουμε. Οφείλονται συγκεκριμένες απαντήσεις, όχι τη μπάλα στην εξέδρα. Είναι σημαντικό ότι με αφορμή καταθέσεις κάποιων κουκουλοφόρων, με απίθανα σενάρια για τροχήλατες βαλίτσες που έμπαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, κ.λ.π., κρέμασαν στα μανταλάκια δέκα πολιτικά πρόσωπα, πρώην Πρωθυπουργούς και έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους τώρα για μια κατάθεση επώνυμη στο φως της ημέρας.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει στη Δικαιοσύνη ένα εργαλείο για να μην περιπαίζουν τη Δημοκρατία καταδικασμένοι εγκληματίες, ναζί, φασίστες

Εμείς, κατ’ αρχάς, αυτό που είπαμε από την αρχή θα συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε. Κάθε άποψη που βελτιώνει τη νομοθετική μας ρύθμιση ή μπορεί να ενισχύσει και να εξυπηρετήσει τον σκοπό ώστε εγκληματικές οργανώσεις, να μην μπορούν να ανακηρυχθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη ως κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτό που η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κάνει, είναι να δώσει στη Δικαιοσύνη ένα «όπλο», ένα εργαλείο, έτσι ώστε να πετύχει να μην περιπαίζουν τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη καταδικασμένοι εγκληματίες, ναζί, φασίστες. Αντί, λοιπόν, να δούμε αυτό το αυτονόητο, το απλό, το συγκεκριμένο, ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι κρίμα -για να δικαιολογήσουν την πάγια γραμμή «όχι σε όλα και ναι σε τίποτα»- σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Με μία διάταξη απόλυτα καθαρή και σαφή, που προσδιορίζει ακριβώς το τι γίνεται, επιχειρούμε να δώσουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη αυτό το εργαλείο. Αυτό είναι και η απάντηση σε όλους.  Δεν σημαίνει ότι ψηφίζεις μια διάταξη και αυτόματα κάποιος δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές. Απαιτείται απόφαση της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι η απάντηση και σε όσους διακινούν αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αστεία πράγματα, προσχήματα.